Het belang van slaap en een goed matras bij de ontwikkeling van kinderen

Een kind slaapt tot zijn 10de levensjaar zo’n 12 uur per dag. Tijdens het slapen maken kinderen het lichaamsgroeihormoon aan en herstelt het lichaam zich. Daarnaast komen de hersenen weer aan nieuwe brandstof in de vorm van glycogeen. Een goede nachtrust is dus erg belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen.

Als een kind slecht slaapt herstelt het lichaam zich niet en wordt het groeiproces verstoord. Een goed kindermatras kan hierbij helpen.

Groeihormoon en cortisol
Wanneer een kind slaapt wordt er in de hersenen het lichaamsgroeihormoon aangemaakt. Dit hormoon speelt een fundamentele rol bij het herstelproces van het lichaam. Zoals de naam al doet vermoeden heeft het hormoon een stimulerende werking op de groei van het lichaam.

Daarnaast is het ook van belang voor de waterhuishouding in het lichaam, de plaats waar lichaamsvet wordt gevormd en een goede balans van de hoeveelheid lichaamsvet. Het groeihormoon speelt ook een rol in de stofwisseling in alle organen. Ten slotte beïnvloedt het de sterkte van de botten en de hoeveelheid spiermassa. Het lichaamsgroeihormoon is dus van groot belang voor de ontwikkeling van een kind.

Wanneer een kind ontwaakt van zijn slaap wordt er in de bijnieren cortisol aangemaakt. Dit katabole hormoon zorgt dat het lichaam voldoende energie heeft. Cortisol verhoogt de hartslag zodat zuurstof sneller door het lichaam wordt gepompt (1).

Daarnaast wordt in de spieren de suikeropname verhoogd, er is dus sprake van een hogere bloedsuikerspiegel. De verhoogde hoeveelheid suiker in het bloed zorgt voor meer energie. Ten slotte zorgt cortisol voor een beter humeur. De aanmaak van cortisol maakt dus dat een kind voldoende energie heeft om langere tijd actief bezig te zijn.

Goed kindermatras voor goede nachtrust
Een goede nachtrust is dus van groot belang voor de ontwikkeling van een kind. Aan een goede nachtrust is een goed kindermatras gekoppeld. Er zijn verschillende mogelijkheden voor kindermatrassen:
- Latex kindermatrassen
- Polyether kindermatrassen
- Koudschuim kindermatrassen
- Pocket kindermatrassen
- Traagschuim kindermatrassen
- 100% natuurlijk latex kindermatrassen

De beste materiaalkeuzes voor een kindermatras zijn bij uitstek koudschuim en 100% natuurlijk Talalay® latex. Koudschuim heeft dankzij de open celstructuur van het materiaal een perfect ventilerend vermogen en reguleert vocht en temperatuur uitstekend. Daarnaast treedt er amper kuilvorming op en heeft het matras een aanzienlijke druk-verlangende werking. Het materiaal is anti-allergeen en huisstofmijtwerend. Al deze goede eigenschapen maken koudschuim een ideaal materiaal voor kindermatrassen.

100% natuurlijk Talalay® latex heeft als natuurproduct een antibacteriële en schimmelwerende werking en is tevens huisstofmijtwerend. Het materiaal is zacht, soepel en rekbaar.

Talalay® latex heeft ook een open celstructuur wat zorgt voor perfecte klimaateigenschappen. Het materiaal ventileert uitmuntend, voert vocht goed af en heeft een optimale temperatuurregulatie (2).

Daarnaast vorm het materiaal zich perfect naar het lichaam van het kind dankzij de hoge conformiteit. Dit alles maakt 100% natuurlijk Talalay® latex uitstekend materiaal voor een kindermatras.

Bronnen:
De slaap en het bed, een psychobiologische beschouwing
Matras kopen, waar moet u op letten?

VorigeFacilitaire MBO-leerlingen doen heel schooljaar praktijkervaring op in beroepspraktijk
VolgendeWeek van de Liefde: 10 t/m 14 februari 2020
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter