Ook als docent kan je jouw kansen op de arbeidsmarkt vergroten met een perfecte cv. Hierbij speelt lang niet alleen de ervaring een rol, maar ook de indeling en de opmaak ervan. Er zijn dan ook een aantal aandachtspunten die maar al te vaak vergeten worden. Natuurlijk blijven de algemene regels gelden, maar toch zijn er ook voor docenten een aantal specifieke richtlijnen met betrekking tot de opmaak en de invulling van het cv. We focussen voornamelijk op die bijzondere kenmerken die een gewone cv tot een perfecte cv voor docenten omtoveren.

Klassieke tips
In de eerste plaats zijn er uiteraard de klassieke tips zoals ze ook voor andere cv’s gelden: houd het eenvoudig, kies voor een duidelijke structuur en maak eventueel gebruik van een sjabloon. Vermeld enkel de relevante gegevens en hobby’s. Meer informatie over jouw eerste studentenbaantje in de plaatselijke slagerij laat je dus gewoon achterwege. Een uitnodigende en vriendelijke foto is dan wel weer een aanrader.

Tot slot is het weergeven van jouw persoonsgegevens zoals jouw geboorteplaats en nationaliteit altijd een afrader: het biedt geen meerwaarde en bovendien mag het toch geen reden vormen om jou al dan niet aan te nemen. Discriminatie, weet je wel. Weet overigens wel dat er een uitzondering bestaat op dit principe: solliciteer je bijvoorbeeld voor een school met een uitgesproken religieuze achtergrond, dan kan je jouw voeling met die religie uiteraard wel even aanhalen.

Jouw cv mag iets uitgebreider zijn
Voor cv’s geldt de regel: kort en bondig, doch zonder noodzakelijke informatie achterwege te laten. In principe is die regel ook voor docenten van toepassing. Toch moeten we dat durven relativeren. De tendens om het cv steeds verder te beperken groeide samen met de opkomst van online alternatieven zoals LinkedIn. Ook als docent kan je zo’n online omgeving gebruiken, maar in de praktijk zijn docenten argwanender met betrekking tot het publiek vrijgeven van dergelijke persoonlijke details. Vaak willen ze zo de afstand met hun studenten bewaren. Het is dan ook niet ongebruikelijk dat docenten hun cv’s iets uitgebreider zijn. Ook hier neem je echter geen overbodige informatie op en zorg je dat het cv goed lees- en screenbaar is.

Noteer relevante werkervaring
Een cv bevat meestal een anti-chronologische weergave van jouw werkervaring. In de privésector is dat dan ook niet ongewoon: verschillende functies resulteerden in totaal verschillende ervaringen. Als docent is zo’n anti-chronologische weergave vaak niet nodig, zeker als je al verschillende gelijkaardige docentenfuncties uitoefende bij verschillende onderwijsinstellingen.
Hier kies je maar beter voor een invulling in functie van jouw ervaring. Zo kan je aanhalen dat je ervaring hebt als geschiedenisdocent en hierbij de scholen en leerjaren weergeven waarin je die ervaring hebt opgedaan. Enkel bij bijzonderheden, denk aan ervaring in het freinetonderwijs of activiteiten in de private sector, kan een specifieke weergave wel een meerwaarde bieden.

Bijzonderheden van een online cv
Steeds meer docenten plaatsen hun cv op (gespecialiseerde) vacaturesites zoals Meesterbaan en Jobbird. Weet wel dat een online CV maken een andere insteek vergt. Over het algemeen probeer je je hier nog meer tot de essentie te beperken en voeg je een link toe naar publicaties en/of naar jouw LinkedIn-profiel. Het cv moet met andere woorden nog sneller door te nemen zijn, terwijl de lezer eenvoudig extra informatie moet kunnen raadplegen.

VorigeCollectieve zorgverzekeringen voor docenten
VolgendePesten op school neemt verder af
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter