Op schoolreis gaan in Amsterdam is een avontuur voor alle leerlingen, zowel binnen als buiten Amsterdam. Natuurlijk worden kinderen erg enthousiast van een bezoek aan een pretpark en is dat ook zeer de moeite waard. Maar het blijft een schoolreis en er zou dus ook iets geleerd moeten worden. In de onderstaande top vijf van schoolreisjes naar Amsterdam voor de basisschool, leren je leerlingen echt iets.

Museum Het Grachtenhuis

Museum Het Grachtenhuis vertelt het verhaal over de Amsterdamse grachten. Je reist met een multimediale tour door de vierhonderdjarige geschiedenis waarbij het verhaal over de grachten echt tot leven komt. Deze multimediale tour is geschikt gemaakt voor de bovenbouw van het primair onderwijs en voor het voortgezet onderwijs.
Je ontdekt er waarom de grachtengordel van Amsterdam bijzonder genoeg is, om opgenomen te worden in de lijst van het UNESCO werelderfgoed. Er is een permanente expositie en de multimediale tour is inbegrepen bij de prijs.

kerndoelen: wereldoriëntatie, kunstzinnige oriëntatie
voorbereiding: gratis voorbereidingsprogramma
duur: tour van 45 minuten
doelgroep: groep 7,8
prijs: €4 per leerling €6 per begeleider

NEMO

Met een dagje NEMO gaan groepen kinderen zelf spelenderwijs aan de slag op het gebied van wetenschap en techniek. Er zijn verschillende tentoonstellingen en kinderen ontdekken zelf hoe bijvoorbeeld een brug werkt of hoe bliksem ontstaat. Zelf doen is belangrijk bij een bezoek aan NEMO Amsterdam. Je kunt met je klas deelnemen aan een gratis workshop of demonstratie. De medewerkers van NEMO begeleiden deze workshops. Voor een bezoek aan NEMO heb je per tien leerlingen een begeleider nodig.

kerndoelen: natuur, wetenschap en techniek
voorbereiding: nieuwsbrief voor primair onderwijs en gratis lesmateriaal
duur: max. 3 uur
doelgroep: groep 1-8
prijs: €5,50 per leerling, begeleiders gratis

Rondvaart door Amsterdam

De rondvaart door Amsterdam is een vaartocht door de grachten in combinatie met een bezoek aan NEMO. Er wordt in deze rondvaart geen informatie gegeven door een gids. Het is een rustige en veilige manier voor je klas om Amsterdam te ontdekken. Op- en afstappen doe je bij het centraal station of bij NEMO. De Amsterdamse grachten waren vroeger belangrijk voor vervoer en verdediging, maar ook nu spelen de grachten nog een belangrijke rol in het scheepvaartverkeer. Dat is duidelijk te zien tijdens deze rondvaart.

duur: 45 minuten
prijs: inclusief toegang tot NEMO €12 per leerling, €6,50 per begeleider

Het Rijksmuseum

Het Rijksmuseum biedt drie verschillende schoolprogramma’s aan, die allemaal gericht zijn op de bovenbouw van het primair onderwijs. Voor het schoolprogramma bezoek je niet het Rijksmuseum zelf maar de Teekenschool in de Hobbemastraat.

Met het programma Jij & de Gouden Eeuw heeft het NOT Innovatie Award het Rijksmuseum maar liefst twee prijzen toegekend. De leerlingen kruipen in de huid van iemand uit de Gouden Eeuw en spelen samen met professionele acteurs de verhalen van hun eigen personages.

kerndoelen: Oriëntatie op jezelf en de wereld, Nederlands en kunstzinnige oriëntatie
doelgroep: 6-8
voorbereiding: vier lessen op school bij de prijs inbegrepen
duur: 2,5 uur
prijs: €200 voor de klas en min 3-max 6 begeleiders

In het programma Goede daden, slechte daden gaat het over burgerschap. De leerlingen maken zelf een serie actiefoto’s en vergelijken die met een meesterwerk uit de Middeleeuwen. Op deze manier ontstaan verrassende inzichten over het nu en het verleden.

kerndoelen: Oriëntatie op jezelf en de wereld, Nederlands en kunstzinnige oriëntatie
voorbereiding: geen
doelgroep: groep 5-8
duur: 2 uur
prijs: €200 voor de klas en vier begeleiders

Programma Ontdekkers en reizigers biedt de leerlingen een zoektocht naar sporen van de geschiedenis en bekijken ze de handelswaar van vroeger. Ze maken er al tekenend een reisverslag van met zelfgemaakte inkt.

kerndoelen: Oriëntatie op jezelf en de wereld, Nederlands en kunstzinnige oriëntatie
doelgroep: groep 5-8
voorbereiding: geen
duur: 2 uur
prijs: €200 voor de klas en min 2 -max 4 begeleiders

Artis

Een bezoek aan Artis is voor jong en oud de moeite waard. Ideaal dus als je met de onderbouw op schoolreis gaat. Artis heeft voor alle groepen van het primair onderwijs programma’s en lesvoorbereidingen. De lessen duren allemaal een half uurtje en verder kun je heerlijk wandelen met je klas door het dierpark.

kerndoelen: Oriëntatie op jezelf en de wereld, natuur
doelgroep: groep 1-8
voorbereiding: gratis downloads afhankelijk van de programma’s
duur: lessen duren 30 minuten
prijs: €123,50 voor de onderwijskaart per school en €4,50 per leerling

VorigeWetgeving voor inperking boetes OV-studentenkaart
VolgendeRuim 36.000 leerlingen volgen tweetalig onderwijs
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter