Onze Taal kiest voor woord laadpaalklever

Het Genootschap Onze Taal heeft de term 'laadpaalklever' uitgeroepen tot het Onze Taal-woord van 2018. De meeste stemmen (31 procent) werden door de taalvereniging (23.000 leden) uitgebracht op dit woord, dat daarmee het woord blokkeer-Friezen (13 procent) ruimschoots versloeg. 10 procent van de stemmers gaf de voorkeur aan vliegschaamte.

De uitslag werd zaterdag bekendgemaakt in het radioprogramma De Taalstaat (NPO Radio1). Laadpaalklever staat voor 'de bezitter van een elektrische auto die onnodig lang een plek bij een laadpaal bezet houdt’.

Het woord verwijst volgens directeur Vibeke Roeper van Onze Taal niet alleen naar de opkomst van de elektrische auto, maar laat ook op humoristische manier zien hoe mensen zo’n innovatie gebruiken om er een extra voordeeltje uit te halen: een gegarandeerde parkeerplek. Termen als gele hesjes, mooiweermoeheid, dividendbelasting, sleepwet en klimaatgekkie dongen vergeefs mee naar een topklassering.

De Dikke Van Dale riep eerder deze maand de term 'blokkeerfries' uit tot woord van het jaar 2018.

VorigeWelk voedingspatroon hadden mensen vroeger?
VolgendeHoe ga je om met vragen over seks?
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter