Driehonderd Groningse leerlingen bestuderen de Sinterklaasmaan

Zie de maan scijnt door de bomen... Op maandagochtend 26 november onthult RUG-sterrenkundige professor dr. Peter Barthel aan ruim 300 basisschoolleerlingen en hun leerkrachten de geheimen van de Sinterklaasmaan. De maan zoals die op 5 december te zien is, blijkt nogal eens verkeerd te worden afgebeeld. Barthel verzorgt deze editie van de Kinderuniversiteit in het Winschoter Cultuurhuis de Klinker, speciaal voor scholen in de regio. Aansluitend aan het college gaan leerlingen aan de slag met Sinterklaasworkshops, ontwikkeld in samenwerking met Biblionet Groningen.

Speciaal voor de bovenbouwgroepen van acht basisscholen uit Oost-Groningen verhuist de Kinderuniversiteit Groningen op 26 november a.s. naar Winschoten. De grote zaal van Cultuurhuis de Klinker is die ochtend een ware collegezaal waar meer dan 300 basisschoolleerlingen het college ‘De maan op Sinterklaaspapier’ van sterrenkundige Peter Barthel zullen bijwonen. Barthel vertelt de kinderen over de maan en hoe wij de maan aan de hemel zien. En natuurlijk komt het Sinterklaaspakpapier aan bod. Want kloppen die getekende manen eigenlijk wel?

Marchepijn
Na afloop van het kindercollege gaan leerlingen aan de slag met workshops rond het Sinterklaasthema. Aan de hand van een Oud Nederlands recept gaan leerlingen onder andere hun eigen marchepeijn maken. Doen ze een interactief experiment om onbewuste gender-voorkeuren bij Sinterklaascadeautjes op te sporen en maken ze hun eigen Sinterklaasgedicht. De workshops zijn ontwikkeld in samenwerking met Biblionet Groningen.

Onderdompelen in wetenschap
Het college is de afsluiting van het wetenschapsproject van de RUG. Ruim een jaar lang zijn leerlingen uit groep 7 en 8 van deelnemende scholen ondergedompeld in de interessante en relevante wereld van de wetenschap. Naast de Kinderuniversiteit in Winschoten, hebben leerlingen laboratoria in Groningen bezocht en het mobiel planetarium op school ontvangen. Het project is mede mogelijk gemaakt met financiering van de gemeente Oldambt en de provincie Groningen.

VorigeDatingsites voor hoger opgeleiden populair, maar dating app Happn vormt een gevaar
VolgendeSchoolleiders geven massaal gehoor aan mailbombardement richting onderwijspolitici
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter