Scholen, maak kans op de Lang Leve de Liefde Award 2019

In de Week van de Liefde (11-16 februari 2019), wordt voor de vierde keer de Lang Leve de Liefde Award uitgereikt. Met de award zetten Soa Aids Nederland en Rutgers de scholen in het zonnetje die uitblinken in lessen en beleid over relaties en seksualiteit, seksuele diversiteit en wensen en grenzen. Kanshebbers geven structureel aandacht aan seksuele en relationele vorming, hebben de Gezonde School pijlers hoog in het vaandel staan en maken onder meer gebruik van het lespakket Lang leve de Liefde. Inschrijven kan via de site van Lang Leve de Liefde tot 6 december 2018.

Aandacht voor seksuele vorming kan beter
Het rapport van de inspectie van Onderwijs naar de invulling van de kerndoelen seksualiteit en seksuele diversiteit dat op 5 september 2016 verscheen, laat zien dat op veel scholen en in alle onderwijssectoren aandacht is voor seksualiteit. De lessen op scholen vinden in de praktijk te beperkt plaats en maken vaak geen deel uit van een doorlopende leerlijn. Daarbij is er weinig aandacht voor seksuele weerbaarheid en respectvolle omgang met diversiteit. Volgens de inspectie zou de kwaliteit van relationele en seksuele vorming op scholen beter kunnen. Met de Lang Leve de Liefde Award willen Soa Aids Nederland en Rutgers de kwaliteit van seksuele en relationele vorming op scholen stimuleren, waarderen en bekendheid aan geven.

Lang Leve de Liefde Award voor drie schoolcategorieën
Er worden awards uitgereikt voor de volgende drie schooltypes: Voortgezet Onderwijs (VMBO/HAVO/VWO), Voortgezet Onderwijs (Praktijkonderwijs) en MBO. Genomineerde scholen maken niet alleen kans op leuke prijzen maar worden ook breed onder de aandacht gebracht als inspirerend voorbeeld voor andere scholen.

Selectiecriteria en inzendingen
Voor de Award komen scholen in aanmerking waar seksuele en relationele vorming, seksuele weerbaarheid en seksuele diversiteit vast onderdeel zijn van het schoolcurriculum. Waar beleid is om de seksuele gezondheid van leerlingen te bevorderen en effectieve methoden worden ingezet. Daarbij nemen ze de Gezonde School pijlers beleid, educatie, signalering en omgeving in acht. Uit de inzendingen worden per schooltype drie scholen genomineerd. De winnende school, per schooltype, krijgt de award en daarnaast een hele leuke prijs. Voor de genomineerde scholen is er een oorkonde en een verrassingspakket. De Lang Leve de Liefde Award 2019 wordt op de drie winnende scholen uitgereikt in de Week van de Liefde (11-16 februari 2019, rond Valentijnsdag dus). Ook scholen die in voorgaande jaren een inzending hebben gedaan, kunnen meedingen voor de award van 2019.

Week van de Liefde
Van 11 tot 15 februari 2019 krijgen scholen de mogelijkheid om kennis maken met het thema relaties en seksualiteit. Met de Week van de Liefde willen Soa Aids Nederland en Rutgers scholen in het voortgezet onderwijs, praktijkonderwijs en mbo op een laagdrempelige manier inspireren om hier in de les (extra) aandacht aan te besteden. Door zelf te ervaren hoe leerlingen op de lessen reageren, merken docenten hoe zinvol en leuk het kan zijn om het met hen over relaties en seksualiteit te hebben. Kijk op de Week van de Liefde voor meer informatie en aanmelding.

VorigeMeer scholen kiezen voor snel internet
VolgendeHandige docent verzekeringen
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter