5 Tips om fietsdiefstal op school te voorkomen

Wie denkt dat fietsen alleen in donkere stegen worden gestolen, komt bedrogen uit. Juist op plekken waar veel fietsen staan worden de meeste fietsen gestolen. Denk hierbij aan plaatsen zoals treinstations, sportscholen en scholen. Gelukkig is er veel wat je zelf al kunt doen om fietsdiefstal op school te voorkomen. In deze tekst lees je 5 tips welke je hierbij gaan helpen.

Stop een tracker in het frame
Tegenwoordig zijn er gps trackers op de markt welke je in het frame van een fiets kunt plaatsen. Het voorkomt misschien geen diefstal, maar is wel handig als je fiets toch wordt gestolen. Je kunt de gps tracker via een app of website volgen, zodat je precies weet waar de fiets is. Word je fiets gestolen, dan kun je dus meteen ingrijpen. De tracker is klein en niet goed zichtbaar, waardoor dieven vaak niet door hebben dat de fiets van een tracker is voorzien. Je kunt de tracker makkelijk zelf plaatsen door het zadel van je fiets af te halen, en deze in het frame te bevestigen.

Zet de fiets zoveel mogelijk in het zicht
Het lijkt misschien voor de hand te liggen om de fiets in het zicht te zetten, maar dit is wel een heel belangrijke tip. Natuurlijk kun je de fiets op school niet altijd in je eigen zicht zetten, maar zet deze dan wel op een plek waar veel mensen er zicht op hebben. De kans op diefstal van de fiets is dan veel kleiner. Wat je ook kun doen is de fiets tussen veel andere fietsen zetten, zodat deze minder opvalt. Lees deze tips van ANWB.nl.

Een tweede slot
Als iets zijn geld meer dan waard is, dan is het een goed fietsslot. Het standaard ringslot op een fiets is vaak onvoldoende om diefstal te voorkomen. Er zijn verschillende soorten sloten welke je als tweede slot kunt kopen. Belangrijk is dat je het slot makkelijk mee kunt nemen, omdat je deze altijd bij je wilt hebben. Een zwaar motorslot is misschien wel veiliger, maar niet praktisch om mee te nemen. Een kettingslot is meestal de beste keuze, omdat je hiermee de fiets aan objecten vast kunt zetten. Kies hierbij altijd een object welke dieven niet mee kunnen nemen, zoals het fietsenrek.

Een sleutelkluis voor extra veiligheid
Voorkomen is beter dan genezen, en veel fietsen worden gestolen doordat dieven de sleutels bemachtigen. Let daarom altijd goed op waar je sleutels zijn. Een school kan extra veiligheid geven door docenten een sleutelkluis te geven, waarin ze hun fietssleutels kunnen opbergen. Sleutelkluizen zijn er in verschillende maten. Er zijn kluizen geschikt voor één sleutel en kluizen geschikt voor maar liefst 100 sleutels. Op deze website vind je een aantal betaalbare sleutelkluizen.

Slot met certificering
Met twee sloten is de kans al kleiner dat de fiets wordt gestolen, maar het is ook belangrijk dat deze sloten een ART-certificering hebben. Sloten met dit keurmerk zijn getest op allerlei manieren, zodat je precies weet hoelang dit dieven kan tegenhouden. Uiteindelijk is er geen slot welke diefstal helemaal kan voorkomen, maar als het te lang duurt haken dieven al snel af.

Benieuwd naar nog meer tips? Lees deze tips van Fietsersbond.

VorigeMeer scholen starten voorlichting over social media en potentiële gevolgen
VolgendeMeer scholen kiezen voor snel internet
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter