Meer scholen starten voorlichting over social media en potentiële gevolgen

Sociale media speelt een indringende rol rol in het dagelijkse leven van scholieren, studenten en hun ouders. Zo is bekend dat maar liefs 94% van de Nederlandse bevolking er gebruik van maakt, een percentage dat nog hoger is onder alleen kinderen uit het voortgezet onderwijs. De nieuwe gewoontes hebben tot een verandering in de samenleving geleid waardoor nieuwe problemen zijn ontstaan bij dit toegenomen gebruik. Het is niet altijd duidelijk hoe het veilig en veranwoordelijk gebruikt kan worden.

De impact van een misplaatst bericht, sexting of de gevolgen van een nietsonthullende foto worden nog steeds onderschat. De politie roept bijvoorbeeld alle minderjarigen op om te stoppen met sexting omdat het aantal meldingen van slachters aanzienlijk is toegenomen. Slachtoffers zijn zich vaak niet bewust van de mogelijke gevolgen. Gemiddeld melden zich nu iedere dag minimaal drie jongeren die het slachtoffer zijn geworden van chantage na het uitwisselen van naaktfoto’s via smartphones. Dat aantal was nog niet eerder zo hoog als dit jaar.

Pilot voorlichting
De politie in Katwijk is een test begonnen om leerlingen op scholen beter voor te lichten over de risico's en gevolgen van sexting. Als de voorlichting aanslaat dan wordt het project eerst regionaal en later landelijk uitgerold. Voor deze maand staan meerdere voorlichtingen gepland van scholen en andere instanties.

Voor ouders/leerkrachten
In de Week van de Mediawijsheid, van 16 t/m 23 november, biedt Connect Voorlichtingen ouders en leerkrachten de kans om een kijkje te nemen in de digitale wereld waarin kinderen vandaag de dag leven. Op 22 november zal er in Amersfoort een gratis voorlichting gegeven worden over hoe ouders en leerkrachten kunnen bijdragen aan het bewustzijn over mediagebruik onder kinderen.

Op 19 november krijgen leerlingen van het MBO Rijnland in Zoetermeer voorlichting over verslaving en gewoonten zoals het social media gebruik. De voorlichting staat onder leiding van opgeleide ervaringsdeskundigen van Stichting Be Aware.

VorigeScholen mogen zelf rekenexamens maken
Volgende5 Tips om fietsdiefstal op school te voorkomen
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter