Werken als docent in het buitenland

Werk je al een tijd in het onderwijs, maar voel je op alle fronten dat je toe bent aan een nieuwe uitdaging? Kijk dan eens naar de mogelijkheden om te gaan werken als docent in het buitenland. Er zijn online een aantal websites te vinden waar dagelijks vacatures geplaatst worden voor zo’n functie. Denk hierbij aan werken op een internationale school, of bijvoorbeeld op het voortgezet onderwijs in Bonaire. Houd er wel rekening mee dat als je zo’n baan accepteert eerst een contract hebt voor een jaar. In deze periode ben je dus als het ware een expat.

De vereiste opleiding
Voordat je gaat solliciteren naar een functie als docent in het buitenland, raden wij je aan om eerst te kijken naar je eigen opleiding. De eisen voor deze functie zijn namelijk nogal specifiek. Wanneer je een mbo-opleiding hebt gevolgd voor onderwijsassistent en verder voor de klas staat als invaller, zal je alsnog moeten zorgen dat jij je hbo bevoegdheid haalt. Om les te kunnen geven in het buitenland moet je namelijk in het bezit zijn van een hbo-diploma of aan de universiteit gestudeerd hebben. Daarnaast willen de meeste scholen ook dat je vloeiend Engels spreekt, omdat bij internationale scholen Engels de voertaal is. Voldoe je (nog) niet aan deze kwalificaties? Dan is het altijd mogelijk om een (versnelde) opleiding te volgen.

Op vrijwillige basis
Wil je graag voor een paar maanden naar het buitenland? Dan is het ook mogelijk om vrijwillig als docent te gaan werken in bijvoorbeeld een ontwikkelingsland. In dit geval is het niet vereist dat je een docentenopleiding hebt gevolgd, maar het is natuurlijk wel prettig als je er het nodige talent voor hebt. De enige eis die de organisaties in dit geval wel hebben, is dat je goed Engels spreekt. Het is ook mogelijk om als docent in opleiding op deze manier een stage te volgen. Spreekt dit je aan? Ga dan online op zoek naar de organisaties die zich richten op lesgeven in het buitenland op vrijwillige basis.

Wennen aan de omgeving
Of je nou gaat werken als docent op een internationale school, of een tijd vrijwillig gaat lesgeven in een ontwikkelingsland, je nieuwe omgeving zal even wennen zijn. Ook krijg je te maken met een compleet nieuwe cultuur en ben je verder verwijderd van je familie en vrienden. Om je op weg te helpen, is online therapie voor expats volgen een optie. In dit geval spreek je met een ervaren psycholoog via Skype, Whatsapp, FaceTime, email of chat op de door jou gekozen moment. De specialist is vaak zelf ook werkzaam als expat en kan zich hierdoor goed inleven in jouw situatie. Zo krijg jij handige tips om te wennen aan je nieuwe omgeving en optimaal te genieten van deze kans.

VorigeNa een aantal jaren weer voor de klas
VolgendeGroenLinks en PvdA willen twee miljoen extra voor conciërges
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter