Heb je voorheen een carrière gehad als docent, maar heb je uiteindelijk toch voor een andere baan gekozen? Maar begint het verlangen om voor de klas te staan toch weer te kriebelen? Dan kan je ervoor kiezen om te herintreden. Met het huidige tekort aan docenten, is dat absoluut een goede keuze. Echter is het wel verstandig om je goed voor te bereiden wanneer je gaat solliciteren, de wereld van het onderwijs staat natuurlijk ook niet stil.

Het onderwijs van deze tijd
Probeer eerst eens te inventariseren met welke veranderingen je allemaal te maken kunt krijgen. Wellicht heb je nog contacten bij de school waar je vroeger gewerkt hebt en kun je daar een dagje meelopen met een docent. Zo zal je zien dat er tegenwoordig veel gebruik gemaakt wordt van een smartboard en tablets. Ook krijgen de leerlingen te maken met veel meer afleidingen, zoals de mobiele telefoons die ze bij zich hebben. Aan jou de taak om te zorgen dat je weet hoe je alle apparaten moet bedienen en hoe je omgaat met het gebruik van mobiele telefoons. Daarnaast is een dag meelopen met een docent heel goed om te kijken of het gevoelsmatig ook helemaal klopt om terug te keren in het onderwijs.

Fris je kennis op
Er zijn niet alleen een aantal veranderingen gaande in het onderwijs waar je als docent op in moet springen, ook moet je zorgen dat je over voldoende kennis beschikt over het vak waar je les in geeft. Na een aantal jaren afwezigheid kan het natuurlijk voorkomen dat je het een en ander vergeten bent. In dit geval is het een goed idee om een opfriscursus te volgen. Wat dit betreft is er altijd wel een passende optie te vinden. Zo zijn er taalcursussen Engels en Nederlands, maar ook verschillende lerarenopleidingen bieden een een opfriscursus aan.

Solliciteer zelf of volg een cursus
Wanneer je er klaar voor bent, is het een optie om je cv flink bij te werken en te gaan solliciteren bij de scholen van jouw voorkeur. Maar het ook voorkomen dat je toch nog behoefte hebt aan wat extra steun. In dit geval is het dan ook nog mogelijk om een cursus te volgen voor herintreders. In dit geval krijg je intensieve begeleiding om te wennen aan alle veranderingen in het onderwijs en krijg je trainingen in voor de klas staan. Dit breng je in de praktijk tijdens je stage. Zo sta jij na al die jaren weer helemaal zeker voor de klas.

VorigeDit zijn de meest bezochte bestemmingen tijdens de kerstvakantie
VolgendeWerken als docent in het buitenland
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter