GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld wil dat minister Slob vanaf volgend jaar 2 miljoen euro om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt om te scholen tot conciërge. Samen met PvdA-Kamerlid Kirsten van den Hul doet ze vandaag een voorstel bij de begrotingsbehandeling van het ministerie van OCW.

‘Conciërges zijn essentieel voor een gezonde school: ze zijn vaak een verbindende schakel tussen de leerlingen en hun docenten en nemen hun collega’s bergen werk uit handen. Alleen zijn ze vaak wegbezuinigd,’ zegt Westerveld. ‘Onderwijsteams moeten zelf zorgen dat er voldoende papier in huis is, dat de verzuimlijsten op orde zijn en verrichten allerlei andere hand-en-spandiensten. Terwijl de meeste leraren omkomen in het werk.’

Gelukkig is er de laatste jaren sprake van voortschrijdend inzicht onder politici en onderwijsbestuurders: de afwezigheid van conciërges wordt door iedereen ervaren als een gemis en iedereen is het er wel over eens dat we snel meer handen nodig hebben in de school. Op de vraag waar de mensen vandaan moeten komen, heeft Westerveld wel een antwoord. ‘Onlangs besloot de coalitie dat het rijk niet meer hoeft te streven naar 25.000 arbeidsplaatsen voor mensen met een arbeidsbeperking. Terwijl deze groep zit te springen om werk en het onderwijs conciërges nodig heeft. Wat GroenLinks betreft gaan we na hoeveel mensen met een arbeidsbeperking en anderen met een afstand tot de arbeidsmarkt zo’n rol in het onderwijs ambiëren en kijken we vervolgens of we daar een opleidingsaanbod voor hebben.’

Westerveld komt met steun van PvdA-Kamerlid Kirsten van den Hul met een concreet voorstel dat minister Slob de mogelijkheid geeft de zij-instromerssubsidie van maximaal 20 duizend euro per aanstormend leraar ook beschikbaar stelt voor conciërges in spe. ‘Met dat geld kunnen onderwijsinstellingen de studiekosten en begeleiding van leraren financieren. Waarom doen we niet hetzelfde voor conciërges: betaal er de omscholingskosten mee, financier er de maanden mee waarin een conciërge aan zijn functie begint, bekostig als ze nodig zijn eventuele aanpassingen aan de werkplek. Lijkt me een prima start.’

Slob heeft op de begroting nog een paar miljoen euro staan zonder concrete bestemming. ‘Wat mij betreft nemen we daar twee miljoen euro van en zetten we die in op dit voorstel. Zo kunnen we er ieder jaar minimaal honderd conciërges bij krijgen. Dat aantal zet in het onderwijs best zoden aan de dijk, en tegelijkertijd is het financieel te overzien. Ik ben benieuwd naar het oordeel van de minister.

VorigeWerken als docent in het buitenland
VolgendeAl vier jaar passend onderwijs, maar leerkrachten maken zich juist meer zorgen
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter