Kinderrechtenvragenlijst kinderombudsman

Zoals u mogelijk weet, controleert de Kinderombudsman of de kinderrechten in Nederland worden nageleefd door de regering en overheid, maar bijvoorbeeld ook in het onderwijs, jeugdhulp en de gezondheidszorg. De Kinderombudsman adviseert de overheid en politiek, en maakt mensen en organisaties bewust van actuele knelpunten die spelen. Zo hebben we ons het afgelopen jaar bijvoorbeeld ingezet voor kinderen met een ouder in detentie en voor kinderen die opgroeien met armoede. Margrite Kalverboer is sinds 2016 de Kinderombudsvrouw. Zij werkt vanuit Den Haag met een team van 13 mensen (zie ook: www.dekinderombudsman.nl).

Kinderrechten-vragenlijst
Het is een expliciete wens van de Kinderombudsman om ook van kinderen zélf te horen wat zij vinden dat goed gaat en wat minder goed gaat. Net als in 2016 is de Kinderombudsman dit najaar weer op Kinderrechtentour gegaan. Tijdens de Kinderrechtentour, die liep van 1 oktober tot 12 oktober, organiseerden we elke dag een werkbezoek aan een organisatie of instelling waar we in gesprek gaan met kinderen en jongeren

Omdat we niet met iedereen in gesprek kunnen tijdens de tour, hebben we ook een online vragenlijst uitgezet. Zo kunnen alle kinderen en jongeren in Nederland aan de Kinderombudsman laten weten wat zij belangrijk vinden en wat er voor hen in Nederland moet verbeteren. Omdat we het belangrijk vinden dat kinderen en jongeren een bredere stem krijgen, willen we jullie vragen aandacht te genereren voor deze vragenlijst bij jullie achterban. Hoe meer kinderen en jongeren de vragenlijst invullen, hoe duidelijker wordt wat voor hen belangrijke onderwerpen zijn.

De vragenlijst is te vinden via https://www.dekinderombudsman.nl/307/kinderen/kinderrechtentour. Hier vind je ook het laatste nieuws en de laatste filmpjes rondom de Kinderrechtentour.

Tevens hebben we twee korte video's gemaakt, die de Kinderrechtentour en de daarmee samenhangende vragenlijst introduceren. Voor kinderen van 8 tot 12 jaar vind je de video via https://youtu.be/ja7pQjjGnbU. Voor jongeren van 13-18 vind je de video via https://youtu.be/bwinF9m17eM.

De vragenlijst staat in ieder geval tot 21 oktober 2018 online.

VorigeHoe kan jij je leerlingen leren omgaan met geld
VolgendeExperiment flexstuderen uitgebreid
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter