Veruit de meeste scholen organiseren aan het eind van het schooljaar een sportdag. Bij het organiseren van een succesvolle sportdag komt heel wat kijken. In dit artikel geven wij u graag enkele tips die goed van pas komen bij het organiseren van een sportdag.

Groepen samenstellen
Het samenstellen van een groep is niet al te moeilijk. De groep herkenbaar maken als groep, blijkt nog wel eens lastig. Hoe maakt u een groep herkenbaar? Hierbij kan bijvoorbeeld gebruik worden gemaakt van een bepaalde kleur kleding. Maar zeker bij een sportdag waaraan meerdere scholen deelnemen, kan dit lastig zijn. Wat als een andere groep kiest voor dezelfde kleur kleding? Dit kan eventueel opgelost worden met het laten maken van eigen T-shirts voor de school. Op dit T-shirt kan dan bijvoorbeeld een groot logo van de school gedrukt worden waardoor teamleden elkaar kunnen herkennen. Goedkoop T-shirts bedrukken kan bij verschillende bedrijven. Daarnaast kunnen ook andere items voorzien worden van bijvoorbeeld het schoollogo. Denk hierbij aan het bedrukken van zweetbanden, sportkleding of petjes. Petjes bedrukken kan, net als het bedrukken van T-shirts, ook bij verschillende bedrijven gedaan worden. De kosten hiervoor vallen erg mee.

Vervoer regelen
Een belangrijke vraag die een duidelijk antwoord vereist is de vraag over het vervoer van- en naar de sportdag. Het vervoer kan verzorgd worden door de ouders zelf (zij kunnen de kinderen brengen en ophalen), maar er kan ook worden gekozen voor bijvoorbeeld een (school)bus. Tevens bestaat de mogelijkheid enkele hulpouders in te schakelen die allen een groepje kinderen meenemen naar- en van de sportdag. In dit geval is het aan te raden er voor te zorgen dat er (indien nodig) voldoende kinderstoeltjes in de auto's aanwezig zijn en dat de bestuurders een goede inzittenden- ongevallenverzekering hebben, mocht er zich een incident voordoen.

Informeren van ouders en leerlingen
Ons laatste punt, maar één van de eerste punten bij het organiseren van een sportdag, het informeren van leerlingen en ouders. Het is belangrijk zowel ouders als leerlingen tijdig te informeren over de sportdag. Daarbij zou tenminste vermeld moeten worden waar en wanneer de sportdag plaats zal gaan vinden, van hoe laat tot hoe laat de sportdag duurt, wat voor kleding de kinderen moeten aantrekken/meenemen, hoe het vervoer geregeld is en of er een eventuele ouderbijdrage voor de sportdag in het leven is geroepen. Soortgelijke informatie is ook terug te vinden in onze tips voor het organiseren van een schoolreisje. In dit artikel wordt ook het vormen van groepen en de begeleiding van deze groepen verder besproken.