Duurzaam op school

Duurzaamheid heeft zich in de laatste 10 jaar ontwikkeld van hype tot noodzakelijkheid. Of het nou gaat om duurzame energie, duurzaam voedsel of duurzaam vervoer, duurzaam is momenteel wat de consument en het bedrijfsleven wil en dat zal ook in de toekomst zo blijven. Ook voor nieuwe generaties is het dan belangrijk aandacht te besteden aan duurzaamheid. In de toekomst zal alles immers alleen maar 'duurzamer' worden.

Duurzaam in de les

Het aanbod van (gratis) lesmaterialen over duurzaamheid groeit snel. Zo is er bijvoorbeeld de website www.duurzameschool.nl waar verschillende gratis lesmaterialen te vinden zijn voor leerlingen van het PO, VO, MBO en HBO. Ook worden er geregeld acties gehouden door bijvoorbeeld Greenpeace, waarbij gratis lesmaterialen over duurzaamheid aangeboden worden. Deze materialen kunnen een leuke aanvulling bieden op het huidige lesmateriaal.

Duurzaam naar school

Een belangrijk onderdeel van duurzaamheid is duurzaam vervoer. Komen uw leerlingen ook uitsluitend naar school met de auto terwijl zij op loop/fiets afstand van school wonen? Kinderen vinden het over het algemeen leuker om op de fiets te zitten dan in de auto. Tenzij de ouders in het bezit zijn van een elektrische auto, is op dit gebied een grote winst te behalen voor duurzaamheid. Daarnaast zorgt minder verkeer rondom de school ook nog eens voor veiligere wegen en minder overlast voor de omgeving.

Duurzaam schoolgebouw

Nieuwe scholen moeten vanaf 2020 (bijna) energieneutraal zijn. Dat houdt in dat het gebouw (bijna) evenveel energie moeten opwekken als zij gebruikt. Maar ook bestaande schoolgebouwen kunnen met een beter ventilatiesysteem, betere isolering en zonnepanelen een stuk duurzamer worden.

Het ventilatiesysteem van de school is een grootverbruiker van energie gebleken. Met een goed functionerend ventilatiesysteem bespaart een school maar liefst 47%-79% op de energiekosten. Onderzoek van Wim Zeiler, hoogleraar Bouwkunde aan de TU Eindhoven, heeft daarnaast uitgewezen dat een niet goed functionerend ventilatiesysteem ook nog eens nadelige effecten heeft op de leerprestaties. Een goede kwaliteit van het binnenklimaat verbetert de productiviteit met ongeveer 3% tot 18%.

Duurzaam leren bouwen

De Rijksoverheid stimuleert sinds enkele jaren duurzaam bouwen in het bouwonderwijs bij mbo, hbo en wo. Daartoe is het boekje Basisdoc: xs 2 ontwikkeld. Dit boekje biedt ondersteuning bij het samenstellen van lesmateriaal over duurzaam bouwen. Aan bod komen onderwerpen als energie, materialen, drinkwater, binnenmilieu en gezondheid. Maakt u eigen lesmaterialen voor uw klas? Dan is dit hulpmiddel zeker de moeite waard om eens te bekijken.

VorigeEen open dag organiseren op school
VolgendeHet nut van verhalen schrijven bij dyslexietherapie
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter