Na een tegenvallend regeerakkoord zet het PO-front de gezamenlijke acties voor meer salaris en minder werkdruk in het primair onderwijs voort. Dat is donderdagavond 2 november besloten na overleg tussen de deelnemende partijen PO in Actie, vakbonden AOb, CNV Onderwijs, FNV Overheid en FvOv, Schoolleidersvereniging AVS en werkgeversorganisatie PO-Raad.

Dinsdag gesprek met minister Slob
Dinsdag 7 november gaat een delegatie van het PO-front in gesprek met onderwijsminister Arie Slob. Daarin zal de nieuwe bewindsman een ultimatum krijgen: uiterlijk in de week van 5 december – als de Tweede Kamer waarschijnlijk de OCW-begroting behandelt – wil het PO-front weten hoe Slob tegemoet gaat komen aan de eisen van het primair onderwijs, waarmee een totaalbedrag is gemoeid van 1,4 miljard euro. Daarvan is 900 miljoen euro bestemd voor salarissen en 500 miljoen euro voor werkdrukbestrijding.

Openbare en interactieve meet-up met Slob op 29 november
Voor die tijd gaat minister Slob op uitnodiging van het PO-Front in gesprek met leraren, onderwijsondersteuners, schoolleiders en schoolbestuurders. In het openbaar zullen zij met elkaar van gedachten wisselen over de problemen die de hoge werkdruk en het te lage salaris veroorzaken in het primair onderwijs. Deze openbare meet-up staat geagendeerd voor woensdag 29 november. Tijdstip en plaats volgen nog. Er wordt gezocht naar een ruime zaal. Het PO-front zal zorgen voor een livestream zodat iedereen de sessie kan volgen en er in elke personeelskamer in het primair onderwijs kan worden aangehaakt bij het gesprek.

12 december landelijke staking
Als minister Slob niet tegemoet wil of kan komen aan de eisen van het PO-front, roepen de vakbonden een nieuwe landelijke staking uit op dinsdag 12 december. Geeft politiek Den Haag dan nog geen gehoor aan onze eisen, dan worden de acties na de feestdagen hervat en komen er estafetteacties in de regio.

Investering 1,4 miljard euro noodzakelijk
De afgelopen weken peilden de bij het PO-front betrokken organisaties de actiebereidheid onder hun leden. VVD, CDA, D66 en ChristenUnie menen namelijk dat een investering van 270 miljoen euro voor salaris volstaat, waar 900 miljoen euro nodig is om de lonen in de sector op een niveau te krijgen dat vergelijkbaar is met het voortgezet onderwijs. Dat is van groot belang, omdat studiekiezers een loopbaan in het primair onderwijs veelal links laten liggen: elders is meer te verdienen met minder intensief werk.

Weliswaar komt Rutte-III ook met plannen voor werkdrukbestrijding, maar daarvoor reserveert het komend jaar een budget van slechts 10 miljoen euro en niet de noodzakelijke 500 miljoen euro. Het kabinet voert de investering op tot 430 miljoen euro in 2021, maar het PO-Front wijst er op dat het primair onderwijs die tijd niet heeft. De aanwas uit de opleidingen is zo klein dat het nu al snel oplopende lerarentekort in 2025 boven de 10 duizend fte uitkomt. Dat betekent dat de werklast voor leraren de komende jaren toeneemt, terwijl de sector nu al de twijfelachtige eer heeft burn-outkampioen te zijn: één op de vier leraren krijgt hier mee te maken.

PO-front
De leden van de deelnemende organisaties hebben dan ook in overweldigende aantallen aangegeven dat de acties moeten doorgaan. Het PO-front is sinds het voorjaar actief om 1,4 miljard euro extra los te krijgen in Den Haag. Dat resulteerde op 5 oktober al in de grootste eendaagse staking ooit in het onderwijs; meer dan 70 duizend leraren kwamen toen op de been om de eisen kracht bij te zetten. De hoofdmanifestatie in het Haagse Zuiderpark trok ruim 60 duizend stakers.

Bron: PO Raad

VorigeAl spelend leren dankzij Speelgoeddroom
VolgendeCryptovaluta in de klas
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter