De reeks getuigenissen die door #MeToo naar boven komen, maken duidelijk dat seksuele integriteit extra aandacht verdient. Stichting School & Veiligheid biedt scholen een handreiking om hier schoolbreed mee aan de slag te gaan. De visie is gebaseerd op kennis uit onderzoek en geeft ook inzicht in wat volgens de wet kan en mag.

In de publicatie laat School & Veiligheid zien voor welke uitdagingen scholen staan als het gaat om de seksuele integriteit van leerlingen en medewerkers. Ook het primair onderwijs maakt nadrukkelijk deel uit van de doelgroep.

Proactief werk maken van respect
De publicatie Seks op school. Werken aan seksuele integriteit in het onderwijs biedt scholen handvatten om zich niet alleen reactief op te stellen als het gaat om seksueel gedrag, maar ook proactief werk te maken van respect voor seksualiteit en seksuele diversiteit. Omdat een gezonde seksuele ontwikkeling en respectvolle omgang – online en offline - veel meer nodig heeft dan zo nu en dan een les seksuele vorming.

Seksuele integriteit is een pedagogische taak
Kinderen en jongeren leven in een maatschappij waarin seksualisering, mythes over seks, seksueel getinte beelden en stereotiepe seksuele en gendernormen prominent aanwezig zijn. Online en op straat leren zij echter weinig over seksuele rechten, respectvolle omgang (ook online), gelijkwaardige relaties, communicatie over wensen en grenzen en hoe zichzelf te beschermen tegen seksuele grensoverschrijding. Werken aan seksuele integriteit is een pedagogische taak van de school. Een seksueel veilig schoolklimaat draagt, in combinatie met een doorlopende leerlijn seksuele vorming in het curriculum, bij aan het welzijn en de veiligheid van leerlingen en medewerkers, waardoor zij beter kunnen leren en werken.

De publicatie Seks op school is gratis te bestellen en in pdf te downloaden op www.schoolenveiligheid.nl

Bron: PO Raad

Wellicht ook handig: Breingeheimen Themaboek Seksualiteit

VorigeBotuline Toxine, wondermiddel of medicijn?
VolgendeIn één maand meer schrijfplezier in de klas
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter