Over Botuline Toxine zijn de meningen vaak verdeeld. Er zijn er die het een wondermiddel vinden, omdat het de eerste tekenen van veroudering weg kan nemen. Weer anderen zijn bij het middel gebaat om medische redenen. Dan zijn er nog die van mening zijn dat het een risicovol product is.

De feiten over Botuline Toxine

Natuurlijk gif
Botox is eigenlijk een natuurlijk gif. Dit gif wordt door de bacterie Clostridium Botulinum geproduceerd. Deze bacterie, die in besmet voedsel voorkomt is een gevaarlijke jongen die verlammingen kan veroorzaken. Echter, in minimale doseringen, kunnen we ons voordeel hiermee doen. We gebruiken deze bacterie namelijk voor de productie van Botox.

Om te illustreren wat er wordt bedoeld met een minimale dosering: De allergrootste producent en leverancier van Botox, Allergan, produceert per jaar ongeveer 1 gram Botox. Dat is genoeg voor één jaar behandelingen met Botox, wereldwijd!

Wie heeft het bedacht?
De bedenker van Botuline Toxine (samengevoegd Botox) is de oogarts Alan Scott. In 1968 begon hij met experimenteren. In de eerste instantie heeft hij met Botox op primaten geëxperimenteerd. Later, in 1989 gebruikte hij Botox om scheelzien en spasmes rondom de ogen te behandelen. De behandelingen hadden succes. In 1991 heeft Alan Scott het concept verkocht aan Allergan. Zij zijn momenteel wereldwijd de grootste leverancier van Botox.

Botox tegen rimpels
In 1987 werd bij toeval ontdekt dat Botox een probaat middel was tegen dynamische rimpels. Dat zijn rimpels die worden veroorzaakt door de mimiek van het gezicht, zoals kraaienpootjes, voorhoofdsrimpels, fronsrimpels en afhangende mondhoeken. Aanvankelijk was een antirimpelbehandeling met Botox slechts voor welgestelden weggelegd. Tegenwoordig zijn Botox behandelingen voor praktisch iedereen betaalbaar.

Medische toepassingen met botox

Je hoort er niet zoveel over, maar Botox wordt met succes gebruikt voor allerlei medische behandelingen:

Scheelzien
Het zijn vaak de oogspieren die scheelzien veroorzaken. Dit kan verholpen worden door een chirurgische ingreep. Om te zien of met een operatieve ingreep het gewenste resultaat zal worden behaald, wordt eerst getest met een Botox behandeling. Soms komt het ook voor dat een operatie niet mogelijk is. In dat geval kan worden volstaan met regelmatige Botox behandelingen.

Spierspanningshoofdpijn
Veel patiënten die regelmatig klachten hebben van hoofdpijn blijken in de praktijk last te hebben van een vorm van spierspanningshoofdpijn. Deze hoofdpijnklachten zijn zeer frequent goed te behandelen met Botox. Het directe mechanisme en effect is verlaging van de spierspanning en daarmee afname van de veroorzaakte pijn. Dit kan zodanig gunstig uitpakken dat er geen pijnmedicatie meer gebruikt hoeft te worden.

Migraine
Onderzoek heeft uitgewezen dat personen die meer dan 15 migraineaanvallen per maand hebben, enigszins gebaat zijn bij Botox behandelingen. Gemiddeld hadden de proefpersonen maandelijks 2,3 aanvallen minder.

Overmatig transpireren
In de strijd tegen overmatig transpireren is botox ook een probaat middel gebleken. Botox behandelingen kunnen goed ingezet worden voor overmatig transpireren onder de oksels, de voeten en in de handen.

Overactieve blaas
Bij een overactieve blaas trekt de blaasspier te vaak samen. Ook wanneer de blaas nog lang niet vol is. Daardoor wordt steeds hevige aandrang gevoeld en is de kans groot dat je urine verliest. Door een botox behandeling behoort dit probleem gedurende een aantal maanden tot het verleden. Daarna kan de behandeling herhaald worden.

Botox tegen spierspanning
Soms is het nodig dat bepaalde spieren (tijdelijk) stilgelegd worden. Daarbij kan je denken aan de volgende zaken:
• Trillende oogleden
• Blepharospasme (krampachtig dichtgeknepen ogen)
• Vaginisme
• Spasticiteit
• Spierproblemen als gevolg van multiple sclerose
• Dystonie, een neurologische aandoening

Depressie
Uit onderzoek is gebleken dat een Botox behandeling goede resultaten biedt bij de behandeling van depressie. In het onderzoek waren bij de proefpersonen ernstige depressieve symptomen reeds na 6 weken gehalveerd.

Effect van botox

Het effect van een Botox behandeling is verschillend. Afhankelijk van het doel van de behandeling en de situatie voor de behandeling, houden de resultaten tussen de 3 en 6 maanden aan. Daarna kan opnieuw voor een Botox behandeling worden gekozen. In het geval van anti-rimpel behandelingen, zal de duur van de effecten bij vervolgbehandelingen toenemen.

Conclusie

Is Botox een wondermiddel of een medicijn? Wel, botox is dus welbeschouwd geen van beiden. Het is en geen wondermiddel en geen medicijn. Wat is het dan wel? Het is een geweldig middel om zowel een aantal medische- als cosmetische problemen mee op te lossen. Nadeel hierbij is wel dat het slechts een tijdelijke oplossing betreft. Gelukkig kan een behandeling met botox zonder problemen steeds herhaald worden.

VorigeVoorbeeldbrief ouders over staking op 12 december
VolgendeProactief werk maken van seksuele integriteit
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter