Zelf een app bouwen vereist kennis in verschillende programmeertalen. Het is daarnaast ook erg tijdrovend om zonder basis te beginnen aan de ontwikkeling. Toch is het voor leerlingen erg interessant en nuttig om hier aandacht aan te besteden. Zij maken dagelijks gebruik van apps en hebben wellicht zelf ook een leuk idee. Maar hoe pak je dat aan? In dit artikel zullen we in enkele korte stappen proberen te komen tot een functionerend plan.

Een goed idee
Het belangrijkste is een goed idee te hebben. Zonder idee heeft het geen zin te beginnen met het bouwen van een app. De eerste stap zou daarom moeten zijn: het bedenken van iets nieuws. Daarvoor kan inspiratie worden gehaald uit bestaande apps, maar ook uit de omgeving. Misschien is het wel leuk om een absentie app te maken? Of een chatapp voor de klas?

Stappenplan maken
Wanneer je eenmaal een goed idee hebt, is het nodig te bedenken welke functies de app zou moeten hebben, hoe de app eruit zou moeten zien en hoe de app toegankelijk wordt gemaakt. Vervolgens dienen ook deze stappen weer uitgewerkt te worden. Je begint dus met een doel en bepaald welke kleinere stappen er genomen moeten worden om dat doel te bereiken, het zogenaamde 'Computational thinking'. Is het stappenplan volledig uitgewerkt? Dan kan er begonnen worden aan het daadwerkelijk bouwen van de app.

Een app maken
Om zelf een app te maken dien je bekend te zijn met verschillende programmeertalen. Het leren van deze talen en het opzetten van een eigen app is erg tijdrovend. Gelukkig bieden verschillende 'App Makers' hiervoor een oplossing. Deze, vaak gratis, software programma's bevatten een uitgebreide voorraad van werkende code. Door verschillende onderdelen te combineren en tekst toe te voegen, kom je hiermee al snel tot een werkende app. Uiteraard bepaal je dan ook zelf de 'looks' van de app. Je kunt bijvoorbeeld een afbeelding toevoegen of bepaalde tekst plaatsen. Een app maken met behulp van een App Maker is zeker de moeite waard om te bekijken.

Een app publiceren
Heb je een app gemaakt waarvan je denkt dat deze ook voor anderen interessant kan zijn? Dan kun je de app ter download beschikbaar stellen in bijvoorbeeld de Appstore (Apple) of Google Play (Android). Je kunt de app gratis beschikbaar maken, maar je kunt ook een bepaald bedrag rekenen voor gebruik van de app. In een app die gratis beschikbaar is, kun je dan bijvoorbeeld reclame plaatsen om toch wat te verdienen aan de app.

VorigeStudentenzorgverzekering 2018
VolgendeHandreiking helpt leraar werkdruk aan te pakken
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter