De OnderwijsTopTalentPrijs 2017 is gewonnen door Ruth van Ringelesteijn van de Katholieke Pabo Zwolle en Zuzana Molcanova van Fontys Lerarenopleiding Tilburg. Zij ontvangen de prijs vanwege de hoge kwaliteit van hun afstudeerprojecten en zijn verkozen tot de meest talentvolle jonge leraren van 2017. Koen van Ottenhof, een van de winnaars in 2016, en Renske Helmer-Englebert, wethouder Onderwijs van Nationaal Onderwijsstad Nijmegen, reikten 5 oktober de prijzen uit in de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.

Ruth van Ringelesteijn wint de prijs in de categorie basisonderwijs (pabo’s) met een veelgeprezen onderzoek naar ‘zelfregulerend leren’ op de basisschool. Ze vindt het van groot belang dat de leerlingen kritisch naar hun eigen werk kijken en leren van gemaakte fouten. Een onmisbare vaardigheid in onze snel veranderende samenleving. In de praktijk gebeurt dat te weinig. Ze heeft praktische en zeer bruikbare hulpmiddelen ontwikkeld voor zowel leraren als leerlingen. De jury merkt op: ‘Dit werk is relevant, innovatief, volledig en breed toepasbaar. Deze genomineerde is een aanwinst voor het onderwijs’.

Zuzana Molcanova is de winnaar in het voortgezet onderwijs. Haar lespraktijk en intensieve bestudering van relevante literatuur brengt haar tot een fraai onderzoek, waarin ze een geslaagde poging doet de effecten van het gebruik van multiculturele literatuur in havo 4 te begrijpen en te beschrijven. Daarbij gebruikt ze op indrukwekkende wijze het bekende boek De Vliegeraar. De jury: ‘De materialen en aanpak die Zuzana Molcanova heeft ontwikkeld, zijn van een buitengewone kwaliteit. Wij wensen iedere leerling de kans toe met deze materialen en deze aanpak te werken’.

De OnderwijsTopTalentPrijs wordt jaarlijks uitgereikt aan twee talentvolle startende leerkrachten. Beide winnaars worden beloond met een bronzen trofee en een bedrag van duizend euro. Dit jaar dongen dertig lerarenopleidingen mee naar de prijs. Allemaal hebben zij hun beste student van het afgelopen schooljaar genomineerd.

De jury toonde zich onder de indruk van het hoge niveau van de 32 kandidaten.

De jury bestaat dit jaar uit Monique Marreveld, hoofdredacteur Didactief; Sylvia van Os, leerplanontwikkelaar SLO; Koen Ottenhof, docent, winnaar OnderwijsTopTalentPrijs 2016; Lisa Westerveld, lid Tweede Kamer; Rixt Zeelenberg, hoofd afdeling Toetsconstructie Cito.

De OnderwijsTopTalentPrijs is een initiatief van het Instituut voor Nationale Onderwijs Promotie (INOP) i.s.m. Cito, SLO, vakblad Didactief, Stichting Nationale Onderwijsweek en Stichting Nationale Onderwijsstad.