Binnen het speciaal onderwijs zijn de meeste scholen goed voorbereid op (de komst van) leerlingen met een rolstoel- of rollator. Jammer genoeg is het aanbod van speciaal onderwijs vrij magertjes, waardoor een school die speciaal onderwijs biedt vaak erg ver weg is. Dat is dan ook een grote reden voor ouders- en leerlingen om toch voor een 'gewone' school te kiezen. Maar zijn de 'gewone' scholen wel goed voorbereid op (de komst van) leerlingen en ouders die gebonden zijn aan een rolstoel of rollator?

Verplichtingen van de school
In principe dient een school te zorgen voor een goede toegankelijkheid van het gebouw voor haar leerlingen. Deze toegankelijkheid bestaat uit de fysieke- en digitale toegankelijkheid. Onder de digitale toegankelijkheid vallen onder andere digitale leer- en werkomgevingen. Onder de fysieke toegankelijkheid vallen de kenmerken van het gebouw zoals eventuele obstakels, een duidelijke bewegwijzering en hellingbanen en trapliften.

De school is echter niet bij wet verplicht het gebouw toegankelijk te maken voor leerlingen met een handicap. En daar wringt de schoen. Hoewel de school moet zorgen voor een goede toegankelijkheid, is zij dat niet verplicht. Die 'moet' kan dus gewoon veranderd worden in 'zou moeten'. Gelukkig zijn veruit de meeste scholen in Nederland gewoon geschikt voor rolstoelen en rollators. In enkele gevallen worden daarvoor improvisatorische maatregelen genomen zoals het gebruik van een dienstlift of het aanbrengen van tijdelijke hellingbanen bij hogere obstakels.

Het kiezen van de juiste rolstoel- of rollator
Het kiezen van een 'makkelijke' rolstoel- of rollator kan al een hoop problemen voorkomen. Zo is het tegenwoordig mogelijk een rolstoel te kopen, die net iets meer weegt dan 10 kilo en is op te vouwen tot een groot tasformaat. Met de komst van verschillende vergelijkingswebsites voor rolstoelen- en rollators is ook het vinden van de juiste rolstoel of rollator een stuk makkelijker geworden. Zo kun je bijvoorbeeld ervaringen van andere rolstoelgebruikers lezen om te kijken of een bepaalde rolstoel in de praktijk ook nog handig is. Bij het kopen van een rollator- of rolstoel is het dus zeker aan te raden een goede vergelijking te maken en ervaringen van anderen te analyseren.

Nederlands Keurmerk voor Toegankelijkheid
De website 'Ongehinderd' is initiatiefnemer van het 'Nederlands Keurmerk voor Toegankelijkheid'. Dit keurmerk geeft aan dat een publiek gebouw goed toegankelijk is voor rolstoelgebruikers. Met een sticker op de deur wordt dan direct duidelijk of je als rolstoelgebruiker bijvoorbeeld gemakkelijk kunt binnenkomen. Het doel van dit initiatief is om steeds meer 'ongehinderde' gemeenten in Nederland te verkrijgen.