Voorbereid op een ongelukje in de klas

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Zeker bij basisschoolleerlingen in de onderbouw, maar ook bij de oudere kinderen. Gelukkig valt het meestal allemaal wel mee. Een schrammetje hier en een splintertje daar. Pleistertje erop en klaar. Het is wel van belang om hier als school goed op voorbereid te zijn, en dan niet alleen op kleinere ongelukjes. Helaas komen ook zwaardere ongelukken voor op school. Denk hierbij aan bijvoorbeeld botbreuken na een val. Enkele oplossingen die eigenlijk in elke school aanwezig zouden moeten zijn, bespreken we in dit artikel kort.

Verbanddoos / EHBO koffer
Pleisters, gaasjes en verband. Sommige docenten kunnen er niet genoeg van hebben. Een verbanddoos of EHBO koffer is een absolute must in elke klas. Deze oplossing is vooral bedoeld voor de kleinere ongelukjes. In een verbanddoos of EHBO koffer zitten spullen als pleisters, hechtstrips, kompressen, desinfectiemiddel en uiteraard verband.

Verschillende aanbieders van verbanddozen- en EHBO koffers bieden deze aan in een vrolijke uitvoering, voorzien van bijvoorbeeld een vrolijke sticker. Zo is er onder andere de verbanddoos voor kids van de Preventieshop.

Evacuatiekoord
Het evacuatiekoord- of ontruimingskoord, is een koord voorzien van ringen welke gebruikt kan worden bij een ontruiming in een noodgeval. Elk kind houdt hierbij zijn eigen ring vast. De docent loopt voorop en leidt de kinderen de goede kant op. Indien er gebruik gemaakt wordt van een evacuatiekoord op school, is het handig hiermee eerst te oefenen met de leerlingen. Dat kan door bijvoorbeeld gebruik te maken van het evacuatiekoord bij het naar buiten gaan of bij het maken van een wandeling. Kinderen gaan het koord dan associëren met iets leuks.

Defibrillator op school
Hoewel de defibrillator niet wettelijk verplicht is op school, zie je deze toch steeds meer hangen. En waarom ook niet, er kunnen immers levens mee gered worden mits er iemand in de buurt is die ermee om kan gaan. In principe kan iedereen die een EHBO cursus heeft gehad, omgaan met de defibrillator. Hoewel een EHBO cursus niet verplicht is voor docenten, is dit zeker geen overbodige luxe. Iedere school heeft minimaal één docent die ook in de rol van 'bedrijfshulpverlener' of BHV'er mag kruipen. Deze persoon zou onder andere gekwalificeerd moeten zijn om de defibrillator te gebruiken. Maar wat als deze docent nou net ziek is?
Het Rode Kruis heeft eerder al gepleit voor meer EHBO-lessen voor leerlingen op school. Kinderen en jongeren weten volgens de organisatie zelf ook te weinig van wat ze moeten doen als iemand onwel is geworden en niet meer reageert.

VorigeIs uw school rolstoel- en rollator vriendelijk?
VolgendeBeperk modernisering van de WVO tot een louter technische herziening
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter