Elf maatschappelijke organisaties in zorg, volkshuisvesting en onderwijs maken zich zorgen over de groeiende administratieve druk voor professionals. Dat staat in een gezamenlijke brief aan het kabinet. De organisaties, waaronder de VO-raad, willen in gesprek met het kabinet en de Tweede Kamer over een aanpak die de nodige publieke verantwoording biedt, maar zonder bovenmatige administratieve lasten.

Verantwoording en toezicht is essentieel voor (semi)publieke organisaties. Het moet duidelijk zijn hoe goed of slecht een corporatie, zorginstelling of school functioneert. Toch is de behoefte aan verantwoordingsinformatie doorgeslagen, zo stellen de organisaties in de brief. ’Incidenten hebben geleid tot gedetailleerde regels. Vanaf landelijk niveau wordt controle uitgevoerd die eerder op het lokale niveau van de gemeente of een instelling thuishoort. Soms gebeurt het dubbel. De tijd voor administratie gaat onvermijdelijk ten koste van de tijd van de professional om te doen waar hij eigenlijk voor is. En het demotiveert professionals om de beste oplossing te vinden voor juist die ene leerling, patiënt, cliënt of huurder.’

De organisaties die oproep ondertekenden zijn: Aedes, Actiz, Federatie Opvang, GGZ Nederland, Leger des Heils, PO-Raad, RIBW Alliantie, VNG,VO-raad, VGN, VTW.

Bron: VO Raad

VorigeAandacht besteden aan duurzaamheid
VolgendeArie Slob minister voor voortgezet onderwijs
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter