De Zeeuwse basisschooldirecties vinden het een mooi plan, om in het basisonderwijs afgestudeerde gym docenten aan te stellen, maar ze vinden het ook niet realiseerbaar. Het plan van de VVD vindt echter een breed draagvlak in de Tweede Kamer. De speciale docent sport lessen komen daarmee dichterbij.

Budgetneutraal plan

Levien Hamelink van scholengemeenschap Probaz gelooft er niets van dat dit plan zonder extra kosten te realiseren is. De scholen kunnen de uren niet bij een andere leerkracht weghalen als ze een gymdocent aanstellen. Als het budgetneutraal moet, gaan de scholen zelf voor de extra kosten opdraaien.

Basisschool D’n Akker

Kees Walhout van basisschool D’n Akker in Waarde vindt dat het geen kwaad kan om de kwaliteit van het gymmen en sporten omhoog te brengen. Het is van de vele mooie plannen, maar in dit geval hoort er wel een financieel plaatje bij, maar daar is niet goed over nagedacht.

PO-Raad
PO-Raadvoorzitter (Raad voor Primair Onderwijs) Rinda den Besten heeft de verwachting dat de verplichte aanstelling van een gediplomeerde gymdocent zal leiden tot grotere klassen, ze is daarom ook absoluut geen voorstander van deze maatregel. Dat de klassen groter worden, daar zit niemand op de wachten. Er zijn wel scholen met grote klassen, waar vaak ook wel goed onderwijs wordt gegeven, maar de aandacht voor het kind zal niet hetzelfde zijn. Ook vind de PO-Raad, dat de scholen dan de vrijheid zelf moeten hebben om te kunnen bepalen wat ze belangrijk vinden, voor de ene school is dat techniek of textiel en voor de andere school zal dat de gymdocent zijn. Als het VVD plan wordt doorgevoerd, zonder extra financiële tegemoetkoming, dan zal dat in het onderwijs op grote bezwaren kunnen rekenen. Want het onderwijs is een sector, die financieel toch al niet ruim bemeten is, aldus Rinda den Besten.

Belangrijk
Pim van Kampen van de basisscholen in Goes en Noord Beveland geeft aan dat er al wel scholen zijn met een gediplomeerde gymleraar. Gymnastiek erg belangrijk is, want het draagt bij aan de totale ontwikkeling van het kind, dus ook op het gebied van, denken, bewustzijn, aandacht en concentratie. Van Kampen staat in principe wel achter het plan, maar kan niet zomaar een vakleerkracht aannemen. Zeeland is wel een gebied waar de bevolkingsdichtheid afneemt, dus de scholen ook kleiner worden en daardoor minder te besteden hebben.

VorigeSER adviseert over toekomstbestendig beroepsonderwijs
VolgendeMasterclass Telen zonder daglicht voor docenten
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter