Docenten in spannende rechtbanksimulatie geconfronteerd met eigen vooroordelen

Op maandagavond 21 maart – Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie – organiseert Critical Mass in samenwerking met IZI Solutions en Blikopeners op het Vossius Gymnasium in Amsterdam een interactief evenement om te onderzoeken hoe ‘kleurenblind’ het Amsterdamse onderwijs is.

Confrontatie met onbewuste voorkeuren
Op het Vossius Gymnasium maken docenten uit verschillende onderwijssectoren de Implicit Association Test die onbewuste en impliciete voorkeuren voor een lichte huidskleur of Nederlandse afkomst meet. In een spannende rechtbanksimulatie inclusief raadsman, officier van justitie, jury en getuigen buigen de deelnemers zich vervolgens samen over de resultaten en zoeken zij naar duiding en oplossingen.

Nederland is niet kleurenblind
Critcal Mass introduceerde vorig jaar op www.onderhuids.nl een Nederlandse aanpassing van de door Harvard University ontwikkelde Implicit Association Test (IAT). Inmiddels hebben zo’n 60.000 Nederlanders de test gedaan. Wat blijkt? Nederland is niet kleurenblind. Een overgrote meerderheid van de deelnemers laat een (on)bewuste voorkeur zien voor mensen met een lichte huidskleur of van Nederlandse afkomst. Opvallend is dat deelnemers met een donkerdere huidskleur of een andere afkomst over het algemeen géén voorkeur voor mensen met dezelfde huidskleur of afkomst hebben.

Uitdeklas.nl
Docenten kunnen de Implicit Association Test ook zelf tijdens de les inzetten, om gevoelige onderwerpen als vooroordelen en discriminatie met de klas bespreekbaar te maken. De webportal www.uitdeklas.nl geeft toegang tot vele games, films en interactieve werkvormen over deze thema’s. Het gratis materiaal is ontwikkeld door verschillende maatschappelijke organisaties en ondersteunt docenten om deze soms moeilijke gesprekken met de leerlingen aan te gaan. Bij iedere werkvorm zit een simpele handleiding en een handige presentatie. Met opdrachten voor in de klas én excursies.

Praktische informatie over het evenement
Datum: 21 maart 2016
Tijd: 19:00 uur tot 21:00 uur (inloop om 18.30 uur)
Locatie: Vossius Gymnasium, Messchaertstraat 1, 1077 WS Amsterdam

Critical Mass maakt interactieve tentoonstellingen, films en games die mensen laten nadenken over hoe ze met elkaar samenleven en omgaan met conflicten. Critical Mass speelt met moeilijke thema’s die iedereen in de samenleving raken. www.criticalmass.nl.

VorigeWinnaars Onderzoeksprijs Masterscripties Fontys gehuldigd
VolgendeMediawijsheid, waar heb je het over?
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter