E-waste is de afkorting voor elektronisch afval. Dit soort afval zorgt wereldwijd voor een groot probleem. Doordat het niet op een goede manier gerecycled wordt ontstaat veel schade voor het milieu en de gezondheid van mensen die in vervuilde gebieden wonen. In Nederland wordt naar schatting meer dan 60 procent van het elektronische afval niet gerecycled. Zo heeft bijna iedereen wel een oud elektronisch apparaat in huis liggen waar niets meer mee gedaan wordt. Dit oude elektronische apparaat bevat echter nog waardevolle materialen die een tweede leven kunnen krijgen door deze op een goede wijze te recyclen. Dit betekent dat er minder grondstoffen uit de aarde gehaald hoeven te worden.

Wat is de E-waste race?
De E-waste race is bedoeld voor scholieren in de groepen 6, 7 en 8 van de basisschool. Deze groepen strijden tegen elkaar om de titel wie het meeste elektronische afval verzameld heeft. Tijdens de E-waste race kunnen bewoners van de wijk het elektronische afval aanmelden op de E-waste race website waarna het opgehaald kan worden door de scholieren. De school verzamelt hiermee punten die op de website van E-waste race bijgehouden worden. Zo kan iedereen op elk moment zien hoe de school ervoor staat. De scholieren kunnen ook daadwerkelijk iets winnen. De groep die als winnaar gekroond wordt door het meest in te zamelen wint een leuke schoolreis voor de gehele klas.

E-waste races in de nabije toekomst:

7 maart t/m 1 april
1. Gemeente Rotterdam
2. Regio Waardlanden
3. Regio Drechtsteden
4. Regio Noord-Brabant

14 maart t/m 8 april
1. Gemeente Eindhoven
2. Regio's Flevo-/Westland
3. Regio Rivierenland

12 september t/m 7 oktober
1. Gemeente Utrecht

Geen E-waste race in de buurt?
Het milieu wordt geholpen door elke inzamelingsactie. Via websites zoals Telefoonverkopen.com zijn opkopers te vinden van elektronische producten. Hierdoor kan iedereen zelf een actie op touw zetten door een inzamelingsactie te houden. De producten kunnen vervolgens ingeleverd worden tegen een vergoeding. Dit is een win-win situatie voor iedereen waarbij vooral het milieu de winnaar is.

VorigeCordaid zoekt het beste profielwerkstuk waar de maatschappelijke betrokkenheid vanaf spat!
VolgendeDekker pakt onbevoegd lesgeven aan
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter