Onnodig papierwerk kan afbreuk doen aan het werkplezier van leraren, schoolleiders en bestuurders. Een team van experts gaat scholen helpen om weer prioriteiten te stellen. Tijdens het programma Operatie Regels Ruimen wordt op een aantal voorbeeldscholen gesneden in oerwouden van zelfopgelegde regels. Staatssecretaris Dekker (onderwijs) zoekt scholen met lef die een metamorfose aandurven.

Deelnemende scholen zullen worden gevolgd door een camerateam tijdens deze operatie, zodat andere scholen van hun ervaringen kunnen leren. Dekker: ‘Iedereen kent de reality-series als Herrie In De Keuken of Rob’s Grote Tuinverbouwing wel, waarbij mensen aan de hand worden genomen om een grote verandering te realiseren. Dat leidt tot de mooiste resultaten, die mensen zonder hulp niet hadden kunnen bereiken. Dat willen we voor scholen die kampen met bergen papierwerk ook. Zij moeten hun prioriteiten weer op orde krijgen.’

Op sommige scholen voelen leraren zich vaak overstelpt met taken, regels en opdrachten van scholen, besturen en samenwerkingsverbanden. ‘Je bent geen leraar geworden om de hele dag lijstjes en formulieren in te vullen. Tijd en energie in het onderwijs moeten gericht zijn op het geven van goed onderwijs, en niet op eindeloos vergaderen of onzinnige administratie’, zegt Dekker.

Bovendien weet men vaak niet meer waarom en door wie die regels ooit zijn bedacht. Dat moet anders, vindt Dekker, die scholen met het programma wakker wil schudden. ‘Leraren moeten hun energie weer kunnen steken in waar het echt om gaat: de ontwikkeling van de kinderen in hun klas.’ Door te laten zien dat het daadwerkelijk anders kan op een aantal voorbeeldscholen, hoopt Dekker alle scholen te inspireren om de problemen aan te pakken. ‘We merken dat het niet genoeg is om de problemen en oplossingen te benoemen. Met deze innovatieve aanpak willen we scholen motiveren om écht verbeteringen door te voeren.’

Scholen en experts samen aan het werk
Het team van experts van Operatie Regels Ruimen bestaat uit een leraar en een schoolleider van een andere school. Daarnaast sluiten een inspecteur en een expert op het gebied van verandermanagement aan. Gezamenlijk nemen zij de structuur van de school onder de loep en kijken hoe makkelijker en efficiënter gewerkt kan worden, zodat er meer tijd overblijft voor lesgeven. De experts helpen schoolleiders en leraren dit in kaart te brengen. Dekker: ‘Scholen moeten zich blijven afvragen of het nuttig is wat ze doen, want de slechtste reden om iets te doen is omdat je denkt dat het moet van een ander.’

Regeldrukagenda
Staatssecretaris Dekker voert samen met de onderwijsraden, de vakbonden, de onderwijsvakorganisaties en de Algemene vereniging van schoolleiders de Regeldrukagenda 2014-2017 uit. Die agenda is erop gericht om knelpunten die voortvloeien uit wet- en regelgeving weg te nemen. Ervaren regeldruk valt lang niet altijd terug te leiden tot het bestaan van een bestaande, wettelijke regel. Om die ervaren regeldruk te peilen, richtte Dekker eerder een meldpunt in. Uit dat meldpunt blijkt dat veel leraren worstelen met registraties die vanuit de scholen zelf komen. Operatie Regels Ruimen is een vervolgstap van dat meldpunt. De ervaringen van de deelnemende scholen worden breed gedeeld, zodat andere scholen geïnspireerd worden. Scholen kunnen zich inschrijven tot en met vrijdag 2 december via https://www.delerarenagenda.nl/operatie-regels-ruimen. Uit de aanmeldingen worden scholen geselecteerd om mee te doen met het programma.

VorigeEerste mbo-studenten onder de 18 nu al een ‘ov-kaart’
VolgendeEen schoolreisje naar de dierentuin met korting
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter