16 samenwerkingsprojecten rondom mbo-scholen in heel Nederland krijgen ruim €40 miljoen om de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt in de regio te verbeteren. Hiermee krijgen de mbo-scholen meer gelegenheid om samen met bedrijven innovaties in hun onderwijsprogramma’s een plek te geven.

Minister Bussemaker heeft vandaag bekend gemaakt welke projecten geld krijgen uit de vierde ronde van het regionaal investeringsfonds mbo. Zij maakt hiervoor €12,8 miljoen vrij, het bedrijfsleven en de regionale overheden vullen dit bedrag aan tot ruim €40 miljoen.

Overzicht gehonoreerde projecten
De aanvragen van deze ronde komen onder meer vanuit de techniek en de aansluiting op de arbeidsmarkt voor kwetsbare jongeren. Zoals ROC Nijmegen die samen met logistieke bedrijven in de regio zich richt op innovatie binnen een loopbaan in de logistiek. ROC van Flevoland wil met de subsidie binnen de PPS TechPack onder andere 100 extra technici laten afstuderen. Het Drenthe College gaat met instellingen en bedrijven in de regio de zorgopleidingen beter laten aansluiten op de specifieke behoeften in de regio, zoals een sterke vergrijzing en ontgroening. En de Leidse instrumentmakers School wil zorgen voor een mbo-opleiding die zich richt op instrumentatie en onderdelen voor de ruimtevaart en astronomie.

Ook is er een aantal aanvragen gericht op entreeonderwijs, zoals Gilde opleidingen die in co-creatie met het bedrijfsleven de entreeopleiding voor kwetsbare jongeren, anderstaligen en langdurig werklozen vorm gaat geven. Hiermee kunnen de opleidingen snel op de regionale behoeft van het bedrijfsleven inspelen.

‘De dynamiek op de arbeidsmarkt wordt steeds groter. Mbo-studenten vergroten hun baankansen als opleidingen innovatiever zijn en beter aansluiten op de toekomstige werkomgeving en op de vraag vanuit de arbeidsmarkt. Deze projectvoorstellen laten opnieuw zien dat door samenwerking met instellingen en bedrijven in de regio, mbo-opleidingen beter toegerust zijn voor de beroepen van de toekomst en in de regio,’ aldus minister Bussemaker.

De beoordeling van de aanvragen werd gedaan door een onafhankelijke beoordelingscommissie onder leiding van Arie Kraaijeveld. De commissie bestaat uit experts uit (beroeps)onderwijs en bedrijfsleven.

Eerstvolgende aanvraagperiode
In de periode 2014-2017 stelt minister Bussemaker in totaal circa €100 miljoen voor innovatieve samenwerking in het beroepsonderwijs beschikbaar. Daarvan is tot nu toe nu circa €65 miljoen toegekend. De toekenning kent als voorwaarde dat de subsidie door regionale overheden en het bedrijfsleven wordt aangevuld met twee derde cofinanciering.

Samenwerkingsverbanden van scholen en bedrijven hebben volgend jaar nog twee mogelijkheden om een plan in te dienen voor het fonds. De eerstvolgende aanvraagperiode is januari 2017.

VorigeRecyclen met de klas
VolgendeHoe houd je een zorgverzekering betaalbaar als student
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter