Vele honderden kinderen komen 's ochtends uitgehongerd, met kapotte kleding en ongewassen op school. Dat blijkt vandaag uit een rondgang van RTL Nieuws langs basisscholen. Scholen geven kinderen eten, kleding, regelen onderdak of nemen kinderen noodgedwongen zelf in huis.

160 basisscholen melden in totaal 1100 gevallen van kinderen die van huis uit niet de primaire levensbehoeften mee kregen als genoeg eten en fatsoenlijke kleding. Ook worden ze thuis niet gewassen of hun tanden worden niet gepoetst.

Volgens RTL Nieuws komt het overal in Nederland voor: op dorpsscholen en in achterstandswijken, in de grote steden en op het platteland. Soms zijn er meer dan twintig van deze schrijnende gevallen per school.

Jeugdzorg Nederland zegt tegen RTL ook geregeld dit soort meldingen binnen te krijgen. Vaak spelen er meerdere problemen in de gezinnen. 'Armoede speelt vaak een rol, alcoholproblemen, mensen zijn heel veel met zichzelf bezig. Maar ook welgestelde gezinnen waar ouders zo druk zijn dat een kind een zak chips pakt als ontbijt', zegt Jan-Dirk Sprokkereef, bestuurslid van Jeugdzorg Nederland en lid van de taskforce Kindermishandeling.

Voor het onderzoek heeft RTL bijna 5000 basisscholen in het hele land per mail benaderd. 250 scholen hebben de vragen beantwoord. Daarvan meldden 160 daarvan een tot meer dan twintig gevallen per school. De nieuwsrubriek heeft 25 van de 160 scholen gesproken.

VorigeBovenbouwklassen gezocht voor brainstorm over onderwijs van de toekomst
VolgendeNieuwe leerroute moet kansen op baan voor mbo-er vergroten
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter