Een middelbare school in Hardenberg gaat de lestijden van scholieren aanpassen aan hun bioritme, omdat volgens wetenschappers scholieren later op de dag beter leren en presteren. EenVandaag vroeg 1.000 scholieren wat het beste moment is om te beginnen met school: in plaats van tussen 08:00 uur en 09:00 uur, zouden de meeste ondervraagde scholieren (56%) liever iedere dag tussen 09:00 en 09:30 uur beginnen.

'Niet té laat beginnen'
Wetenschappers geven aan dat 10:00 uur het beste tijdstip zou zijn om de lessen op de middelbare scholen te laten beginnen: het bioritme van jongeren is vanaf hun 14e tot hun 20e anders waardoor ze later in slaap vallen en ze dus beter ook iets later kunnen opstaan. Ruim vier op de tien (43%) ondervraagde scholieren zou het een goed idee vinden rond 10:00 uur te starten, maar de helft (50%) is tegen. Als de les later start zijn ze ook later uit, waardoor ze vrezen dat ze aan het einde van de dag te weinig tijd te hebben hebben voor hobby's, bijbaantjes en huiswerk.

Betere aan het einde van de ochtend
Wel onderschrijven scholieren het principe dat ze later op de dag beter leren en presteren: zo zegt een meerderheid (57%) dat ze toetsen het beste maken als ze aan einde van de ochtend, tussen 10:00 en 12:00 uur, worden afgenomen. Zoals een scholier aangeeft: 'Bij ons op school laten ze de toetsweek sinds kort vanaf half 11 beginnen. Ik ben niet alleen vrolijker en fitter, ik haal voor sommige vakken ook achten in plaats van zessen. Zo zie je maar dat het helpt om een uurtje later op te staan.'

Van de ondervraagde scholieren geeft één op de vijf (19%) ook aan dat ze voor een schooldag pas na 23:30 uur in slaap vallen.

De uitslag van dit onderzoek presenteert Gijs Rademaker vanavond in EenVandaag, om 18:15 uur op NPO 1.

Over dit onderzoek
Het 1V Jongerenpanel, onderdeel van EenVandaag, bestaat uit ruim 3.500 jongeren van 12 tot en met 24 jaar. Aan dit online onderzoek, gehouden op van 27 januari tot en met 5 februari, deden 907 middelbare scholieren mee. De uitslag is na weging representatief voor drie variabelen, namelijk leeftijd, geslacht en spreiding over het land. Een rapportage van dit onderzoek vindt u op www.1vjongerenpanel.nl.

VorigeMeer doen met gezond gedrag op school? Vraag vanaf 12 februari ondersteuning aan
VolgendeSamsom: kinderen met 3 jaar naar school
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter