Als het aan PvdA-leider Diederik Samsom ligt, gaan kinderen al op driejarige leeftijd naar school. Op die manier kan de kloof worden overbrugd tussen „een kansarme onderlaag en een bovenlaag met alle mogelijkheden”.

Samsom schrijft dat zaterdag in een opiniestuk in de Volkskrant. Volgens Samsom worden de verschillen in de samenleving steeds hardnekkiger en dreigen ze van generatie op generatie te worden overgedragen. „Sociaal-democraten mogen zich hier nooit bij neerleggen. Verheffing en verbinding is onze opdracht.”

De grootste mogelijkheden daarvoor liggen „vóór de huidige start van het onderwijs. Niet-cognitieve vaardigheden worden vooral op zeer jonge leeftijd aangeleerd”, aldus de PvdA-voorman.

D66-Kamerlid Steven van Weyenberg verwelkomt het idee van Samsom, maar is ook verbaasd omdat hij bij de PvdA tot nu toe geen gehoor vond voor soortgelijke voorstellen. Deze week pleitte Van Weyenberg samen met andere D66'ers nog voor een basisvoorziening voor kinderen van tweeënhalf tot vier jaar. Daar kunnen zij zich spelend ontwikkelen of op een wat schoolsere manier als een kind daaraan toe is.

In Rotterdam kunnen peuters al vanaf hun tweede levensjaar naar school. Dat staat in het nieuwe onderwijsbeleidsplan van de gemeente. Zo wil onderwijswethouder Hugo de Jonge (CDA) dat kinderen beter aansluiting vinden in het basisonderwijs en achterstanden voorkomen. De vaardigheden van het kind worden vastgelegd in een zogeheten kindvolgsysteem dat aansluit op het systeem van de basisschool.

VorigeScholieren: 'School later beginnen is beter'
VolgendeOpnieuw minder voortijdige schoolverlaters
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter