Het Kröller-Müller Museum heeft de nieuwe Museumeducatie Prijs van 50.000 euro gewonnen voor het basisschoolprogramma ‘Elke dag kunst’. De prijs is vandaag voor het eerst uitgereikt tijdens het internationale congres Hands On! Children in Museums in het Tropenmuseum in Amsterdam. De prijs stimuleert samenwerking tussen basisscholen en musea. Andere finalisten waren Museum Boijmans Van Beuningen en het Flipje en Streekmuseum Tiel.

Minister Bussemaker van OCW heeft de Museumeducatie Prijs van 50.000 euro ingesteld voor het meest aansprekende samenwerkingsproject tussen scholen in het primair onderwijs en musea. De prijs is bestemd om goede voorbeelden met het veld te delen en navolging ervan te stimuleren. De Museumvereniging geeft middels de Taskforce Museumeducatie hieraan uitvoering. Een vakjury van deskundigen op het gebied van cultuur en onderwijs heeft op grond van de inzendingen en een locatiebezoek aan de drie finalisten de winnaar gekozen.
Over de winnaar, het Kröller-Müller Museum, zegt de jury:

Kröller-Müller Museum, Otterlo
Educatieprogramma: Elke dag kunst
De digitale scheurkalender van Kröller-Müller is iedere dag aanwezig in de klas. De flexibiliteit van het programma geeft docenten de mogelijkheid en de vrijheid om de kunstwerken en daaraan verbonden opdrachten en werkvormen dagelijks in te passen in het onderwijs. Het relatief eenvoudige format verbindt kunst met lokale geschiedenis, filosofie en aardrijkskunde en biedt volop mogelijkheden om in samenwerking met scholen, gemeentes en archieven eigen scheurkalenders te ontwikkelen.

Advies aan minister Bussemaker over samenwerking basisonderwijs en musea
Aan de hand van de inzendingen voor de Museumeducatie Prijs en gesprekken met musea en scholen, geeft de Taskforce Museumeducatie een advies aan minister Bussemaker van OCW over succesvolle samenwerking tussen het basisonderwijs en musea.

Het rapport ‘In musea komt onderwijs tot leven’ is vandaag tijdens de prijsuitreiking aangeboden aan het ministerie van OCW. Het rapport is te raadplegen via www.museumvereniging.nl.
Leden Taskforce: Ursie Lambrechts, voorzitter - Bestuursvoorzitter Schoolleidersregister Primair Onderwijs. Fokelien Renckens, lid - Voormalig directeur Zaans Museum. Annet Kil, lid - Directeur Onderwijscoöperatie. Paul Postma, lid - Partner PPMC Marketing Consultancy. Jorn Matena, secretaris – Adviseur &MAES.

Juryleden Museumeducatie Prijs
Petra van Haren, Voorzitter - Bestuursvoorzitter AVS. Geert ten Dam, Lid - Hoogleraar Universiteit van Amsterdam en voormalig voorzitter Onderwijsraad. Jelmer Evers, Lid - Leraar UniC en voormalig genomineerd Leraar van het Jaar. Ocker van Munster, Lid - Directeur Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst (LKCA). Herman van Gessel, Lid - Docent Erfgoededucatie Reinwardt Academie.

VorigeMicha Wertheim krijgt de hik op de Kinderboekenmarkt
Volgende68% Nederlanders ziet toekomst in leren op afstand
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter