De jaarlijkse uitdagende kenniswedstrijd voor leerlingen in groep 8 van het basisonderwijs vindt plaats op woensdag 4 maart. Slimmeriken kunnen zich vanaf vandaag aanmelden via www.toptoets.nl. Jaarlijks strijden meer dan 1000 leerlingen voor een plek in de finale en de hoofdprijs: een studiebeurs van €2.500,-. De Toptoets is ook een goede voorbereiding voor de centrale eindtoets.

De Toptoets is al sinds 1997 dé jaarlijkse kenniswedstrijd vol uitdagende opgaven voor de koplopers uit groep 7 die het toetsniveau van groep 8 aankunnen, en leerlingen uit groep 8. De toets bestaat uit uitdagende opdrachten over rekenen, taal en wereldoriëntatie. Kinderen maken de Toptoets op de eigen school of op een universiteit waar ze erna nog een rondleiding of proefcollege krijgen. Deelname kost €24,50 per leerling. De 25 beste deelnemers uit de voorronde doen mee in de Toptoets-finale op 20 mei met een uitdagende alfa- én bèta-opdracht. Alle finalisten gaan ook samen naar CORPUS, ‘reis door de mens’ voor een leerzame en leuke excursie, waarna de vakjury de prijzen uitreikt.

Vakjury
Dit jaar bestaat de vakjury voor de finale uit Milouska Meulens (presentator NOS Jeugdjournaal), prof. dr. Jelle Jolles (hoogleraar Neuropsychologie en directeur Centrum Brein & Leren VU Amsterdam) en Mirjam Bonting (hoofdredacteur tijdschrift Samsam). Jelle Jolles:"De wetenschap leert ons dat hersenen én omgeving belangrijk zijn voor jouw ontplooiing. Een uitdagende kenniswedstrijd prikkelt je brein, ontwikkelt je denken en stimuleert jouw ontwikkeling." De vakjury is verantwoordelijk voor de opdrachten in de finale. Zij beoordelen ook het werk van de finalisten en kiezen de winnaar van de Toptoets die naar huis gaat met een studiebeurs van €2.500,-. De winnaar van de alfa-opdracht en de bèta-opdracht krijgen elk een studiebeurs van €1.000,-.

Sponsors
De Toptoets 2015 is mede mogelijk door een bijdrage van: Fenêtre internetapplicaties, Duckwise, Plannex door Schoolsupport, CORPUS, Citotrainer Nederland, IeKu, ProDemos, Luzac Lyceum, OOG onderwijs en jeugd, Brouwer’s Tours, uitgeverij Zwijsen, uitgeverij Kluitman, Nederlandse Biotechnologische Vereniging, VNO-NCW en Quantes drukkerij.

Stichting Cognitief Talent
Op de basisschool leren kinderen zich te ontplooien op allerlei gebieden. Waar de een soms een steuntje in de rug nodig heeft, zoekt de ander naar een extra uitdaging om zijn of haar talent nog verder te ontwikkelen. Ze willen - én kunnen - meer en laten graag zien wat zij in huis hebben. Voor die kinderen organiseert de Stichting Cognitief Talent de Toptoets, in 2015 al voor de 19e keer.

VorigeNOS: Scholen gebruiken volop afgekeurde antipestprogramma's
VolgendePredicaat Excellente School inspireert scholen om zich verder te verbeteren
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter