Als het aan de VVD en PvdA ligt, volgen leerlingen in het voortgezet onderwijs straks minder vakken. Dat moet leerlingen en leraren meer tijd en ruimte geven om zich in de lesstof te verdiepen. Ook moeten scholen zich minder richten op het toetsen van leerlingen maar zich meer inspannen om het onderwijs te verbeteren. Leraren moeten hierin zelf een belangrijke rol gaan spelen.

Het zijn enkele van in totaal elf punten uit een plan dat is opgesteld door negen onderwijzers en onderwijsspecialisten. De twee regeringspartijen omarmen al hun ideeën en zijn blij dat die rechtstreeks uit het onderwijs zelf komen. Ze hebben het initiatief vrijdag neergelegd bij minister Jet Bussemaker van Onderwijs en willen het inbrengen tijdens de behandeling van de begrotingsplannen, stelt PvdA-Kamerlid Loes Ypma.

Het bevalt haar vooral dat de intiatiefnemers afwillen van de „afrekencultuur” en toe willen naar een „verbetercultuur”. Een goed idee vindt ze ook een innovatiefonds, waar vijf miljoen euro in moet komen. Anders dan bij de huidige fondsen kunnen individuele leraren hiervan gebruikmaken en geld krijgen voor een project of de ontwikkeling van lesmateriaal.

Om de kwaliteit van leraren zelf te verhogen, moet er een strenger toelatingsbeleid komen bij de lerarenopleidingen. Ook moeten goede leraren beter beloond kunnen worden.

VorigeNieuw model beschikbaar voor berekenen uitkeringen uit Gemeentefonds
VolgendeTrouw: 'Scholen mogen afgekeurde pestprogramma's gebruiken'
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter