Op Kleine Prinsjesdag, op de vooravond van Prinsjesdag, debatteren politici en scholieren in de Ridderzaal in Den Haag over thema’s die interessant zijn voor jongeren. Ook leest de Koningin van de Jeugd, de 15-jarige Linda Gebel uit Alphen aan de Rijn, namens alle jongeren van Nederland haar zelfgeschreven Troonrede van de Jeugd voor. UNICEF Nederland organiseert Kleine Prinsjesdag om jongeren de kans te geven hun stem te laten horen. Kleine Prinsjesdag zal plaatsvinden op 12 september om half 9 ’s ochtends.

Van vrijwel alle grote partijen zijn Kamerleden aanwezig op 12 september om met de scholieren te debatteren over uitbuiting, vreemdelingenbeleid, ontwikkelingssamenwerking en kinderen in Caribisch Nederland. Zij doen dat aan de hand van prikkelende stellingen waarover de aanwezigen in de zaal ook mee kunnen stemmen. Deze onderwerpen komen deels uit het in juni gepubliceerde Jaarbericht Kinderrechten 2014. Ook staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) Martin van Rijn is aanwezig. De Koningin van de Jeugd, Linda Gebel, zal hem vragen stellen.

In haar zelfgeschreven troonrede komt Linda met aanbevelingen hoe de overheid de situatie van kinderen in Nederland en daarbuiten kan verbeteren. Zij werd als Koningin van de Jeugd op 17 mei gekozen tijdens de voorrondes van Kleine Prinsjesdag in Papendrecht. “Kinderen zijn de toekomst, dat wordt soms vergeten. Wij hebben ook wel eens geniale ingevingen en die willen we graag delen.”
De scholieren die het debat aangaan met de kamerleden zijn afkomstig uit Zeist, Utrecht, Dordrecht, Deurne, Alphen aan de Rijn en Amsterdam. Martijn Vos, een van de debaters van het Utrechts Stedelijk Gymnasium, legt uit waarom debatteren belangrijk is. “Het is bijzonder om elkaars standpunten te zien en vanuit alle hoeken te kunnen bekijken waarom iets zo belangrijk is. Dan kom je uiteindelijk tot de beste conclusie.”

Tijdens Kleine Prinsjesdag zal een jury, bestaande uit UNICEF-directeur Jan Bouke Wijbrandi en Koen van Dijk, lid van het UNICEF Jongerenpanel, Roderik van Grieken van het Nederlands Debatinstituut en Kinderombudsman Marc Dullaert, de debatten beoordelen.

VorigeCodeweek 2014: programmeren in het onderwijs
VolgendeOnderwijsbegroting 2015: Samen aan de slag voor beter onderwijs
Reacties (1)
Gebruiker
durkje
23-9-2014

hoe gaan jongeren er nou op achteruit of gaan we er ook nog op vooruit?????????????????

jelle wagenaar leerling scgluidger waskemar

Laat een reactie achter