Voor het eerst in 10 jaar verschijnt er weer een papieren editie van de Dikke Van Dale, het beroemde woordenboek dat eind deze maand 150 jaar bestaat. In 2015 ligt de 15e versie in de winkels, liet hoofdredacteur Ton den Boon weten.

De laatste papieren editie van het 'Van Dale Groot woordenboek van de Nederlandse taal' verscheen in 2005. Dat bestond uit drie delen met in totaal 4464 bladzijden. Van Dale publiceert sindsdien wel elk halfjaar een digitale update.

In de herfst besluit de redactie welke nieuwe woorden zij in de nieuwe uitgave opneemt. Daarbij wordt onder meer gekeken naar de frequentie en de spreiding - hoe vaak een woord is gebruikt op verschillende plaatsen in het hele Nederlandse taalgebied. Ook is van belang dat verschillende soorten media het woord hebben gebruikt.

'Blijvertjes' en 'gelegenheidswoorden'
Twee woorden die volgens Den Boon een grote kans maken in de nieuwe editie, zijn 'yezidi' en 'yezidisme', de benamingen van een religieuze minderheid en een eeuwenoude religie in het Midden-Oosten die worden bedreigd door de terreurorganisatie IS. De twee woorden staan nu nog niet in de Van Dale. Het zijn waarschijnlijk wel 'blijvertjes' omdat de bevolkingsgroep en het geloof blijven bestaan. 'Gelegenheidswoorden, zoals nu bijvoorbeeld boycotgroente en boycotfruit, nemen we niet mee', zegt Den Boon. 'Die woorden zijn snel weer verdwenen.'

De Dikke Van Dale viert het 150-jarig jubileum 28 augustus met een voorstelling in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag, waar schrijvers, dichters, cabaretiers en andere woordkunstenaars bij elkaar komen 'om vergeten woorden een veilige thuishaven te geven'. Ook komt er een speciale uitgave met verhalen over taal en houdt Van Dale 'de verkiezing van het jubileumwoord'.

VorigeNieuwe publicatie geeft sbo inzicht in opbrengstdata
VolgendePO-Raad doet onderzoek naar zomervakantie
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter