De brugpieper met de loodzware boekentas verdwijnt. Over 5 jaar hebben brugklassers alleen nog een tablet in hun tas, voorspellen de grote uitgevers van schoolboeken.

Zeker een kwart van de scholen voert komend jaar al het gebruik van tablets in, al dan niet op proef. De opkomst gaat sneller dan verwacht, zegt Mark van Hussen, manager ePublishing bij uitgeverij Malmberg. 'Er is sprake van een flinke versnelling in de markt doordat er beter en goedkoper wifi op scholen beschikbaar is. En de apparaten, de tablets, zijn nu ook geschikt. Vroeger had je de computerlokalen die je als docent moest reserveren, daarna kwamen de laptopkarren. Allemaal niet handig. De tablet neemt al die drempels weg. Leerlingen zitten niet meer verstopt achter een scherm en ze hoeven nergens meer heen.'

Grote educatieve uitgeverijen als Wolters-Noordhoff en Malmberg hebben al hun boeken inmiddels ook digitaal beschikbaar. Nu de tablets gemeengoed zijn geworden, komen er ook nieuwe digitale lesmethoden. 'Digitaal onderwijs was nog te veel boeken achter glas. Nu kunnen we nadenken wanneer we tekst vervangen door audiofragmenten of beeld. Dat zijn heel nieuwe didactische concepten. Je kunt opnieuw uitvinden hoe je het best een vreemde taal leert,' zegt Hussen. Hij verwacht overigens niet dat het boek helemaal uit de klas verdwijnt. 'Een tekening bij biologie doe je nog steeds het best met potlood en papier.'

Malmberg maakt bij de nieuwe digitale lesmethoden ook gebruik van smartphones - 90 procent van de brugklassers heeft er een.

VorigeDekker legt kritiek antipestprogramma’s naast zich neer
VolgendeTweede Kamer: ‘Goed’ en ‘excellent’ geen maatstaf voor onderwijskwaliteit
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter