Om beter te presteren rondom tentamens of examens gebruikt één op de twintig jongeren (5%) wel eens Ritalin. Ook andere 'breindoping' zoals angstremmers komen voor. De meeste gebruikers geven aan dat hun ouders hiervan op de hoogte zijn. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag en 7Days onder ruim 1900 jongeren.

Ongeveer de helft van de jongeren (47%) geeft aan niets te gebruiken voor een betere prestatie. Onder hen die wel een oppepper gebruiken zijn naast koffie (47%) energieboosters zoals druivensuiker (27%) of energydrinks (17%) het populairst.

Breindoping
Minder onschuldig is het oneigenlijk gebruik van medicijnen als pepmiddel. Eén op de twintig (5%) gebruikt Ritalin, Concerta of andere medicijnen die eigenlijk voor AD(H)D-patiënten zijn bedoeld. Gebruikers geven aan dat deze 'breindoping' helpt beter op de toetsen te concentreren. Een even grote groep (5%) gebruikt angstremmers (zoals Oxazepam) om rustig te blijven. Om een slapeloze nacht tegen te gaan, gebruikt één op de tien (10%) slaapmedicijnen in toetsperiodes. Van de jongeren die aangeven wel eens Ritalin, slaapmiddelen of angstremmers te gebruiken heeft de meerderheid (84%) dit vaker dan één keer gedaan de afgelopen twee jaar.

Eindexamenleerlingen
Er bestaat geen recent wetenschappelijk onderzoek over Ritalingebruik onder eindexamenleeringen. De 324 eindexamenleerlingen in dit panelonderzoek ondersteunen het beeld dat Ritalin op middelbare scholen wordt gebruikt: 4% van hen geeft aan dit te doen. Ook onder deze groep worden angstremmers (4%) en slaapmiddelen (8%) soms gebruikt. Het nemen van medicijnen rondom de examens is geen taboe: 45% geeft aan jongeren in de omgeving te kennen die 'breindoping' gebruiken voor betere examenprestaties.
Vanmiddag tussen 15:30 en 16:00 uur bij Radio EenVandaag op Radio 1 presenteert Mariëlle Koekenbier de resultaten van dit onderzoek. Ook schuiven leerlingen en een deskundige aan om dit onderwerp te bespreken.

VorigeWin een olifant voor uw school!
VolgendeScholieren worden voorbereid op zwaardere toelatingseisen pabo
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter