Minister Bussemaker opent 22 mei de Studiekeuzeconferentie

197.564 studenten hebben zich vóór 1 mei ingeschreven voor een studie. Wat zijn de ervaringen van het onderwijs met de nieuwe aanmelddatum van 1 mei en de studiekeuzecheck en hoe verder?

Tijdens de conferentie ‘De keus van tegenwoordig’ van 22 mei a.s. evalueert Stichting Studiekeuze123 met haar partners in het hoger, voortgezet en middelbaar (beroeps)onderwijs het proces van studiekeuze en matching. Minister van Onderwijs Jet Bussemaker zal de conferentie openen waarna in verschillende sessies de eerste ervaringen in matching, ouderbetrokkenheid bij studiekeuze en carrièreperspectief & studiekeuze worden besproken. Het gehele programma is te vinden op Studiekeuzeconferentie.nl.

De conferentie heeft een speciaal tintje vanwege het vijfjarige bestaan van Stichting Studiekeuze123. De missie is aankomende studenten goed voorbereiden om een passende studiekeuze te kunnen maken. Via Studiekeuze123.nl kunnen studiekiezers alle erkende opleidingen aan alle hogescholen en universiteiten vinden én met elkaar vergelijken. Een belangrijk onderdeel van de onafhankelijke informatie zijn de studentenoordelen. Sinds 2009 geeft elk jaar ruim 30% van alle studenten haar mening over de opleiding en instelling in de Nationale Studenten Enquête.

Studentenoordelen 2009- 2014
In 2014 zijn bijna 700.000 studenten uitgenodigd om hun opleiding en instelling te beoordelen. 232.667 studenten hebben hieraan gehoor gegeven. Vanaf 22 mei zijn de nieuwe studentenoordelen te vinden op Studiekeuze123.nl. In september 2014 zal Studiekeuze123 een trendanalyse presenteren waarin de ontwikkelingen van de afgelopen vijf jaar worden gepresenteerd. We lichten nu al twee opvallende tipjes van de sluier op:

• Het aantal HBO-studenten dat tevreden is over het onderwijsaanbod voor praktijkgericht onderzoek is flink gestegen. Het gaat hier vooral om het schrijven van scripties en rapporten (van 24,3% in 2010 naar 54,0% in 2014) alsmede het stimuleren van een kritische houding ten opzichte van onderzoek (van 39,1% naar 52,6%).
• Studenten beoordelen instellingen beter op de manier waarop hun klachten en opmerkingen over de kwaliteit van het onderwijs worden behandeld (van 28,2% in 2010 naar 34% in 2014).

Wilt u op de hoogte willen blijven van deze trends en Studiekeuze123, dan kunt u zich aanmelden voor onze nieuwsbrief of ons volgen via twitter.