Het Nederlandse onderwijs doet het vergeleken met andere Europese landen erg goed. Alleen in Finland en Groot-Brittannië is de onderwijskwaliteit beter. Dat blijkt uit een kwaliteitslijst van de internationale onderwijsuitgeverij Pearson.

De Global Index of Cognitive Skills and Educational Attainment 2014 van Pearson is opgesteld op basis van verscheidene onderzoeken naar onderwijskwaliteit, zoals die van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), het Programme for International Student Assessment (PISA) en de Progress in International Reading Literacy Study (PIRLS).

Nederland staat in Europa op de derde plaats, achter Finland (1) en Groot-Brittannië (2). Voor de prestaties van het Nederlandse primair en voortgezet onderwijs is het belangrijk te weten dat de hoge Britse score voor een groot deel te danken is aan de uitmuntende kwaliteit van het wetenschappelijke onderwijs aan de universiteiten van onder andere Oxford en Cambridge en in mindere mate aan de kwaliteit van het funderend onderwijs.

Opmerkelijk is dat de kwaliteit van het onderwijs in de vaak bejubelde Scandinavische landen Denemarken, Zweden en Noorwegen minder is dan in Nederland. Ook Duitsland, België en Frankrijk scoren beduidend minder goed dan ons land.

Op de lijst van Pearson, waarop ook niet-Europese landen staan, bezet Nederland plaats 7. Het beste onderwijs wordt gegeven in landen in Azië: de top 3 bestaat uit Zuid-Korea, Japan en Singapore. Hekkensluiters zijn Brazilië, Mexico en Indonesië.

VorigeOuders dagen school vaker voor de rechter
VolgendeDe eindexamens beginnen weer!
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter