Ouders die het niet eens zijn met het schooladvies dat hun kind krijgt, schakelen steeds vaker een advocaat in. Dat blijkt uit een rondgang van RTL Nieuws langs onderwijsorganisaties en juristen.

Sinds 2011 steeg het aantal verzoeken voor juridische bijstand aan ouders van bijna 300 naar 420 in 2013. De verwachting is dat het aantal dit jaar boven de 500 uitkomt. Ouders stappen bijvoorbeeld naar een advocaat als de school vindt dat een kind naar het vmbo moet, terwijl de ouders vinden dat hun kind prima naar de havo kan. En zo'n conflict kan er bijvoorbeeld toe leiden dat een leerling geen onderwijs meer krijgt.

Dat is niet de enige reden waarom ouders de gang naar de rechter maken. Ze doen dat bijvoorbeeld ook als ze het oneens zijn dat hun kind blijft zitten of wordt geschorst als het zich heeft misdragen.

Onderwijsjuristen vinden dat scholen te weinig naar de ouders luisteren. Zij zouden, op basis van gesprekken met ouders en kind, maatwerk moeten leveren. Onderwijsorganisatie AOB vindt de gang naar een advocaat een slechte ontwikkeling. Zij waarschuwen dat de relatie tussen ouders en school op die manier verhardt.

VorigeDiversiteit in lerarenteams belangrijk voor leerling
VolgendeNederlandse onderwijs in Europese top
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter