Alternatief voor Cito-toets verboden

De te late Cito-eindtoets mag niet vervangen worden door een andere toelatingstoets. In de nieuwe wet die in 2015 klaar is, mogen er voor de toelating naast het schooladvies geen andere gegevens gevraagd worden door middelbare scholen.

Sinds bekend is dat de Cito-eindtoets niet langer als ondersteuning van het schooladvies kan dienen, zijn scholen voor voortgezet onderwijs op zoek naar alternatieven. De entreetoets dan maar? De toetsen uit het leerlingvolgsysteem? Een IQ-test? Helaas, in de nieuwe regelgeving is dit allemaal niet meer mogelijk.

Wet
Staatssecretaris Sander Dekker wil de huidige wet zo aanpassen dat er geen mogelijkheid meer is om eigen toetsen of andere gegevens te gebruiken naast het schooladvies. Populaire scholen, zoals gymnasia en vwo-plusopleidingen vragen nu om een minimum Cito-score van 545. Omdat de score in 2015 pas op 10 mei beschikbaar is, worden andere gegevens opeens heel belangrijk. Vorig jaar werd de entreetoets vaak als alternatief genoemd. Rector Aat Harms van de Koninklijke Scholengemeenschap Apeldoorn voorspelt in NRC Handelsblad dat ‘de entreetoets in groep 7 (..) in de ogen van sommigen de poort tot het geluk zal worden.’

Lastig
De Amsterdamse gymnasia hebben voor volgend jaar al afgesproken dat inzage in de leerlingvolgsystemen naast het schooladvies voldoende moet zijn voor toelating. Conrector Sita Remesar van het Vossius Gymnasium geeft toe dat dat allemaal best lastig zal worden. “We maken dan gebruik van een nieuwe digitale overdracht, OSO (Overstapservice Onderwijs). Daardoor krijgen we inzage in de studie- en begeleidingsgegevens van de leerling. We spreken van tevoren af hoeveel A’s er nodig zijn voor een gymnasium. Het is meer werk, maar ik denk wel dat het een verbetering is.”

Meer op www.aob.nl

VorigeAanmelden predicaat Excellente School 2014
VolgendeCursus voor docenten PO en VO ‘Leer het heelal te begrijpen!’
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter