Als het aan de scholieren ligt, is D66 de grootste partij. Op de tweede plaats volgt de VVD en daarachter de lokale partijen en de PvdA. Dat blijkt uit de uitslag van de Scholierenverkiezingen, die op dinsdag 18 maart om 17.00 uur werd bekendgemaakt in het stadhuis in Leiden.

In totaal brachten 22048 jongeren van de 158 aangemelde scholen in het voortgezet onderwijs en het mbo, verspreid door heel Nederland, hun stem uit. Bij de bekendmaking van de uitslag gingen leerlingen van de Kopklas Leiden en van basisschool De Viersprong uit Leiden hierover in gesprek met burgemeester Lenferink en kandidaat-raadsleden van Leidse politieke partijen, onder leiding van Jurre Bosman (presentator Schooltv-Weekjournaal).

Uitslag Scholierenverkiezingen: D66 de grootste
D66 komt bij de Scholierenverkiezingen als grootste partij uit de bus met 19% van de stemmen, op de voet gevolgd door de VVD (18%). De lokale partijen zijn de derde partij met 17,5%. Op plek vier staat de PvdA (17%). In totaal zijn er 22048 geldige stemmen uitgebracht.
In vergelijking met de Scholierenverkiezingen in 2010 zijn D66 (van 12,7% naar 19%) en de lokale partijen (van 12,5% naar 17,5%) de grote winnaars. De VVD is nagenoeg gelijk gebleven. De PvdA daalt van 21,3% naar 17%.

Uitslag Kinderverkiezingen: VVD wint
Voor het basisonderwijs werden de Kinderverkiezingen gehouden. 90 scholen hadden zich hiervoor ingeschreven. Uiteindelijk hebben 1649 leerlingen gestemd. Bij de Kinderverkiezingen wint de VVD. Met 20% van de stemmen zijn ze de grootste partij. Ook bij de basisschoolleerlingen scoren de lokale partijen goed. Ze zijn tweede, met 16%. De PvdA is derde met 15%. D66 scoort hier minder goed dan bij het voortgezet onderwijs/mbo, ze staan op de vierde plaats (met 14%), vrijwel gelijk met het CDA (ook 14%).

Over de Scholierenverkiezingen
De Scholierenverkiezingen zijn schaduwverkiezingen die worden gehouden op het voortgezet onderwijs en het mbo door heel Nederland. Dat gebeurt via de speciale website www.scholierenverkiezingen.nl. Speciaal voor het basisonderwijs organiseert ProDemos sinds 2010 ook de Kinderverkiezingen. De Kinderverkiezingen worden georganiseerd in samenwerking met Schooltv.

VorigeNTR: De klas van...
VolgendeAlle akkoorden op een rijtje: een tussenstand
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter