NTR: De klas van...

In de NTR-serie De klas van… worden leerkrachten van ‘zwarte scholen’ van weleer op een blind date gestuurd met oud-leerlingen. Presentatie: Gülden Ilmaz.

In de jaren tachtig werden de Nederlandse scholen in rap tempo meer gemengd van samenstelling. Leerlingen die niet of nauwelijks Nederlands spraken, kwamen bij docenten in de klas die daar geen ervaring en leermiddelen voor hadden. Met vallen en opstaan leerden de docenten om met deze leerlingen om te gaan. In de volksmond hadden de zwarte scholen vaak geen goede naam. Maar is dat wel terecht? Wat is er van de leerlingen uit de klassen van de jaren tachtig terechtgekomen? Met die vraag als uitgangspunt gaat deze serie op zoek naar leerlingen van toen.

In elke aflevering ontmoet een leerkracht oud-leerlingen. Welke strijd hebben deze jonge mensen moeten leveren in een tijd dat Nederland nauwelijks klaar was voor allochtone leerlingen? Waar zijn ze terechtgekomen en hoe was de weg daar naartoe? Hoe kijken ze terug op hun klas? En hoe kijkt hun leraar terug?

In 2012 was de eerste reeks van deze serie te zien (De klas van… ’81), evenals deze nieuwe reeks voor de NTR geproduceerd door Networks.

Aflevering 2 (22 maart): Ton van Eeten – Weidonkschool, ’s Hertogenbosch

Oud-leraar Ton van Eeten (68) komt in 1981 als leraar op de Weidonkschool in 's Hertogenbosch. De gelijknamige buurt bestaat uit relatief veel arbeidersgezinnen en inwoners van allochtone afkomst. Dit levert vaak lastige klassen op. In 2006 gaat Ton met pensioen, maar vaak denkt hij nog terug aan alle leerlingen die hij les heeft gegeven.

In deze aflevering gaan we met Ton naar de Willem III kazerne in Apeldoorn, waar hij de nog altijd met elkaar bevriende Hüsnü en Andy ontmoet. In de jaren '80 waren dit twee vechtersbazen die de hele wijk domineerden.

Hüsnü vecht sinds zijn twaalfde vooral binnen de ring. Als kickbokser schrijft hij verschillende (inter)nationale kampioenschappen op zijn naam. Ondanks zijn Turkse afkomst voelt hij zich volledig Nederlander, ook binnen zijn werk als instructeur bij de Koninklijke Marechaussee.

Een lastige jeugd berooft Andy van een goede basis. Door zijn onstuimige levensstijl moet hij zelfs zijn carrière bij het leger staken, waar hij van jongs af aan van droomde. Nu werkt hij op de bouw, af en toe terugdenkend aan de goede tijd in de klas bij meester Van Eeten.

VorigeBaangarantie voor startende leraren
VolgendeD66 grootste partij bij Scholierenverkiezingen
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter