Ruim twee derde van de ouders van mbo- en vo-leerlingen vindt dat scholen en ouders samen moeten werken aan een gezond aanbod in de kantine en automaten. Een op de twee ouders wil zelf meehelpen. Dit blijkt uit onderzoek van Motivaction in opdracht van het Voedingscentrum.

65% van de ouders geeft aan dat ze graag meedenken met de school over het gezonder maken van het aanbod. Vaders geven net iets vaker aan dat ze willen praten met de schoolleiding; over het schoolbeleid of door overleg met de ouderraad. Op dit moment heeft nog maar 26% van de ouders het idee dat ze invloed hebben op het aanbod op school. Het ziet er dus naar uit dat scholen veel meer hulp van ouders kunnen krijgen dan ze tot nu toe vragen.

Over het onderzoek
Wie is verantwoordelijk voor wat een kind op school eet? Het kind zelf, de school of de ouders? We legden deze vragen voor aan 1.323 ouders. Uit de resultaten blijkt dat zij al die drie partijen in grote mate (mede)verantwoordelijk vinden. 31% ziet zichzelf als hoofdverantwoordelijke, 27% wijst naar de school en 21% vindt dat volledig aan het kind zelf. Met name ouders van kinderen op het vo wijzen vaker naar de school als medeverantwoordelijke (61% tegenover 52% van mbo-ouders).

Wat kunnen ouders doen?
De respondenten (36%) geven aan dat ze graag in gesprek willen met de school hierover en dat de school vaker zou kunnen overleggen met de ouderraad over het aanbod. 38% wil graag samen met de schoolleiding zorgen voor beleid rondom gezond eten en drinken op school. 17% geeft aan dat ze er met andere ouders in gesprek willen, zodat ze samen invloed hebben op het aanbod en 7% zegt te willen meedraaien in het schoolkantineteam.

De Schoolkantine Brigade van het Voedingscentrum raadt ouders die meer willen weten over het kantine-aanbod op hun school aan om contact op te nemen met de ouderraad. Mogelijk komt de school ook in aanmerking voor een schoolbezoek door de Brigade. Ouderraden kunnen daarvoor bij de Brigade terecht.

Over De Gezonde Schoolkantine
De Gezonde Schoolkantine is een initiatief van het Voedingscentrum, met als doel een gezonder voedingsaanbod op vo- en mbo-scholen. In 2015 wil de overheid dat alle schoolkantines gezond zijn. Een gezonde schoolkantine bestaat voor minimaal 75% uit lekkere en gezonde producten uit de Schijf van Vijf (zoals fruit, broodjes, salades) en maximaal 25% extra’s (snoep, snacks, koek). Scholen kunnen zelf de Schoolkantine Brigade inschakelen voor gratis advies op maat. www.voedingscentrum.nl/gezondeschoolkantine

VorigeCito eindtoets laatste keer in februari
VolgendeStudenten halen reanimatiebewijs op school
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter