Zo’n honderd studenten van het ROC van Amsterdam haalden woensdag hun Reanimatiebewijs en zijn nu officieel burgerhulpverlener. De studenten zijn enthousiast over de cursus: “Je kunt er mensenlevens mee redden.’’

“Wilt u alstublieft 112 bellen en uitleggen dat het om een reanimatie gaat?,’’ zegt Bastiaan tegen denkbeeldige omstanders en buigt zich over de EHBO-pop. Hij is een van de studenten die vandaag in de gymzaal van MBO College Centrum praktijk voor het Reanimatiebewijs doet. “In theorie weet ik precies wat ik nu moet doen, we hebben allemaal de E-learning cursus voldoende afgelegd. Dat was zo helder, dat ik in de praktijk precies weet wat ik moet doen.’’

Ik doe liever iets
De stichting CRASH verzorgt samen met de Nederlandse Reanimatiestichting de cursussen op scholen, onder het motto ‘Studenten leren reanimeren’. Wekelijks krijgen zo’n driehonderd mensen een harstilstand, burgerhulpverlening kan op zo’n moment het grote verschil maken. Bij melding van een harstilstand wordt een sms verzonden naar de dichtstbijzijnde persoon met een Reanimatiebewijs. Shante: “Het lijkt me best eng om opeens te worden opgeroepen. Maar ik doe liever iets, dan toe te kijken hoe iemand vlak voor mijn neus dood gaat.’’

Reanimeren in les Burgerschap
CRASH pleit er bij Onderwijsminister Bussemaker voor om het Reanimatiebewijs te integreren in het vak burgerschap. Een prima idee, vindt studente Lisa. “Toen ik op school hoorde dat we een Reanimatiebewijs gingen halen vond ik het eerst maar niks. Maar ik snap het nu wel, je kunt er mensenlevens mee redden.’’ Shante: “Misschien kunnen we hierna ook een EHBO-cursus doen?”
De cursussen van CRASH worden gegeven door praktijkmensen uit de Zorg, van IC-verpleegkundigen tot ambulancepersoneel. Instructeur Jeannette: “Dit is belangrijk en leuk om te doen, ook door het enthousiasme van de studenten. Na de E-learningcursus, die best pittig is door alle handelingen die ze moeten leren, vinden ze het zo leuk om het in de praktijk echt te mogen doen. Ze realiseren zich dat ook zij het verschil kunnen maken.’’

De intentie is om de reanimatie-cursus voor alle studenten van het ROC van Amsterdam in te voeren.