Nederlandse internetondernemers vinden dat de aandacht in het onderwijs voor programmeren beter kan en roepen leraren, ouders en vrijwilligers op om mee te doen aan “The Hour of Code”. Het grootste wereldwijde leerevenement in de geschiedenis wordt gehouden van 8 t/m 14 december. Hierdoor worden kinderen beter voorbereid voor een toekomstige baan of het ondernemerschap.

The Hour of Code is een initiatief van meer dan 100 organisaties die oproepen om kinderen kennis te laten maken met programmeren. Met behulp van spelletjes op de website kunnen kinderen zelfstandig leren programmeren. Onder andere Bill Gates, Mark Zuckerberg, Barack Obama, Google en Microsoft ondersteunen het initiatief. Komende week worden er 65.000 evenementen georganiseerd, waarvan slechts 77 in Nederland.Staatssecretaris Dekker van onderwijs, cultuur en wetenschap stelt de vraag wat kinderen nu moeten leren om klaar te zijn voor de toekomst. Voor internetondernemers is deze vraag helder. Kinderen horen vroeg in contact te komen met programmeren. Steve Jobs vond 20 jaar geleden al dat iedereen het zou moeten leren.

Kansen voor werk en ondernemerschap

De kansen voor programmeurs op de arbeidsmarkt zijn erg goed. Terwijl de rest van de wereld in een crisis verkeerde hadden ict’ers mogelijkheden te over. In Amerika is de verwachting dat er in 2020 een tekort is van 1 miljoen programmeurs. Bovendien kun je tegenwoordig als programmeur met enkel een laptop en een goed idee een bedrijf starten.

Een van de voorbeelden is SignRequest.com. Zes maanden geleden ontstond na persoonlijke frustratie van het printen, tekenen, scannen en terugsturen van documenten het idee van het online ondertekenen van documenten. Deze werkwijze is niet meer van deze tijd en is aan het verdwijnen. SignRequest.com maakt dit gemakkelijk en betaalbaar. Zonder kennis van het programmeren zou het SignRequest.com nooit gelukt zijn om het idee uit te voeren. Het vinden van goede en beschikbare programmeurs is namelijk moeilijk. Daarnaast zijn programmeurs voor een startende onderneming vaak onbetaalbaar. Met kennis van programmeren ontstaan dus nieuwe ondernemingen en werkgelegenheid. Het is essentieel dat er meer mensen kiezen voor een carrière in de ict-sector. Vandaar het wereldwijde initiatief van The Hour of Code.

Wat kunnen scholen en vrijwilligers doen?

Vrijwilligers geven scholen het duwtje in de rug. Michaël Krens van SignRequest.com is zo’n vrijwilliger. “Programmeren is voor mij een passie die ik graag deel met anderen. Van dit initiatief werd ik erg enthousiast. Kinderen moeten de kans krijgen de taal van de computer te leren.”, aldus Michaël. Hij deed via Facebook de oproep of iemand interesse had in zijn ondersteuning. Rob Weichelt, directeur van de Dr. ir. C. Lelyschool in Hilversum was zeer geïnteresseerd. “Het is erg belangrijk om jezelf als school te blijven ontwikkelen en in te spelen op veranderingen in de maatschappij. Daar willen we onze kinderen graag in meenemen. Dat jonge kinderen kunnen leren programmeren boeit me. Hopelijk haken meer scholen de komende dagen aan!”, aldus Rob. Donderdag 11 december a.s. bezoekt Michaël Krens de Lelyschool om kinderen te leren programmeren.

Op www.hourofcode.com is meer informatie en lesmateriaal te vinden waarmee iedereen een evenement kan organiseren.

VorigeGratis fruit terug op school
VolgendeFinanciering loonsverhoging in december uitgekeerd
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter