Basisscholen mogen privégegevens van leerlingen doorspelen aan makers van digitaal lesmateriaal. Staatssecretaris Dekker schrijft aan de Tweede Kamer dat dat niet in strijd is met de privacywetgeving.

Vorige maand ontstond ophef over een computersysteem, dat gegevens van leerlingen en hun vorderingen doorstuurt naar de uitgeverijen. De Kamer wilde uitleg van Dekker.

De staatssecretaris schrijft nu dat zo'n systeem toegestaan is, als het nodig is voor het onderwijsproces. De school hoeft de ouders niet om toestemming te vragen. Wel moet het gebruik van de gegevens tot een minimum beperkt worden. Volgens Dekker wordt er gewerkt aan een systeem waarbij de gegevens "gepseudonimiseerd" worden. Dan zijn leerlingen bij uitgeverijen niet meer bekend onder hun eigen naam, maar onder een soort codenaam.

De scholen en de uitgevers werken inmiddels aan een convenant over hun rollen en verantwoordelijkheden. Dekker ontkent nogmaals dat hij een rapport over het onderwerp bewust heeft achtergehouden. Volgens hem stond het gewoon op de website van het ministerie en hebben verschillende media er destijds aandacht aan besteed.

De Tweede Kamer heeft toch nog veel vragen bij de uitleg van Dekker. Daarom wordt er een rondetafelgesprek georganiseerd met deskundigen op het gebied van onderwijs en privacy. Daarna wil de Kamer nog in debat met de staatssecretaris.

VorigeJongeren: ‘Zwarte Piet-discussie verpest Sinterklaasfeest’
VolgendeOnderwijsraad: “Stimuleer variëteit om veerkracht onderwijsstelsel te vergroten”
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter