De commotie rond het uiterlijk van Zwarte Piet verpest voor veel jongeren het Sinterklaasfeest. 95 Procent geeft aan de discussie over Zwarte Piet ‘zat’ te zijn. Dat blijkt uit onderzoek onder 1400 jongeren uit het EenVandaag Jongerenpanel. Bijna de helft (44%) van de ondervraagde jongeren geeft aan hierdoor minder zin te hebben in het feest van morgen. Jongeren zijn wel meer flexibel dan volwassenen als het gaat om kleine aanpassingen aan het uiterlijk van Zwarte Piet.

Veranderingen
Driekwart van de respondenten (77%) heeft liever niet dat het uiterlijk van Zwarte Piet wordt aangepast. Maar, jongeren staan wel meer open voor kleine veranderingen aan het uiterlijk van Zwarte Piet dan volwassenen. Meer dan de helft van de ondervraagde jongeren (57%) denkt dat kleine aanpassingen aan Zwarte Piet mogelijk zijn zonder te breken met de traditie. In oktober heeft EenVandaag ook 27.000 volwassenen uit het EenVandaag Opiniepanel ondervraagd over Zwarte Piet. Slechts een derde (36%) van de volwassen deelnemers denkt dat aanpassingen mogelijk zijn zonder de traditie te breken.

Geen Kaaspiet
Als we voorbeelden van alternatieve Pieten voorleggen aan de ondervraagde jongeren, worden de ‘Roetpiet’ en Zwarte Piet zonder oorbellen en kroeshaar door meer dan 60 procent van de jongeren geaccepteerd. Nieuwe Pieten die extremer afwijken van de traditionele Zwarte Piet worden minder snel geaccepteerd: Kaaspiet, Clownpiet en Stroopwafelpiet worden door minder dan 20 procent van de jongeren als acceptabel ervaren.

Escalatie
De discussie over Zwarte Piet is de laatste tijd geëscaleerd. De ondervraagde jongeren leggen de schuld voor de escalatie vooral bij de tegenstanders van Zwarte Piet (37%) en bij de media (28%). Eén op de tien jongeren (9%) legt de verantwoordelijkheid vooral bij de Verenigde Naties, die Zwarte Piet vorig jaar omschreef als ‘racistisch fenomeen’.

‘Traditionele Piet verdwijnt’
Bijna zeven op de tien jongeren (69%) denken dat de traditionele Zwarte Piet over tien jaar uit het straatbeeld is verdwenen. 44 Procent verwacht dat Piet wel donker zal blijven, maar zal worden aangepast. Hij heeft dan bijvoorbeeld geen oorringen en kroeshaar of krijgt een beroet gezicht. Een kwart (25%) denkt dat Zwarte Piet in allerlei verschillende kleuren zal terugkomen. Slechts zeven procent van de jongeren verwacht dat alle Pieten uiteindelijk zullen verdwijnen.

VorigeDagblad van het Noorden: ‘Leren schrijven met de pen is achterhaald’
VolgendeScholen mogen gegevens leerlingen doorspelen
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter