Bijna alle middelbare en mbo-scholieren moeten vanaf volgend schooljaar verplicht een rekentoets maken. Als ze deze niet halen, dan zakken ze voor hun diploma. Het niveau van deze toets is de eerste jaren echter niet te moeilijk. 'De rekentoets groeit mee en wordt ieder jaar een beetje moeilijker voor leerlingen om te halen', meldt het ministerie voor Onderwijs.

Eerder dit jaar werd duidelijk dat de verplichte toets te moeilijk is voor veel leerlingen en makkelijker moet worden. Daar wordt nu volgens het ministerie gehoor aan gegeven. De toets wordt komend schooljaar verplicht voor alle leerlingen op de hoogste niveaus van het vmbo, de havo, het vwo en mbo niveau 4 om het diploma te halen. Het schooljaar daarna volgt de rest. De rekentoets wordt in het examenjaar of het jaar daarvoor afgenomen.

Tegen de rekentoets was verzet vanuit het voortgezet onderwijs. Koepelorganisatie VO-raad vreest bijvoorbeeld dat de toets veel te moeilijk is voor veel leerlingen. Vervolgopleidingen hadden juist geklaagd over het lage rekenniveau van veel scholieren als ze van de middelbare school af komen.

Het ministerie laat weten dat het vereiste niveau de eerste jaren nog niet heel hoog is, in 2020 moet het rekenen wel op het gewenste niveau zijn.

VorigeVmbo ingrijpend vernieuwd
VolgendeOnderwijs zet mes in regels en bureaucratie
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter