Diverse regels in het onderwijs worden de komende drie jaar afgeschaft, verbeterd of vereenvoudigd. Dat hebben de sectorraden, vakbonden, ouders en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap afgesproken in de Regeldrukagenda Onderwijs 2014-2017. Deze werd donderdag gepresenteerd.

De agenda is opgesteld omdat het onderwijsveld last heeft van een flinke regeldruk. Die gaat ten koste van de kwaliteit van het onderwijs en het werkplezier.

Afgesproken is onder meer dat de partijen in het primair onderwijs onnodige administratie aanpakken, toezicht op onderwijs en kinderopvang beter afstemmen, en helpen digitale systemen beter op elkaar te laten aansluiten. Ook knellende regels rondom de fusietoets en btw worden in kaart gebracht aangepakt zodat deze kunnen worden aangepakt. Daarnaast wordt bekeken hoe de bevraaglast voor schoolbesturen en hun scholen minder kan worden. Zij moeten nu bijvoorbeeld voor veel verschillende instanties (Inspectie van het Onderwijs, DUO etc) dezelfde vragen beantwoorden.

Afgesproken is verder dat het veld voortaan in een vroeg stadium wordt betrokken bij de totstandkoming van nieuwe wet- en regelgeving om onnodige en onduidelijke regels te voorkomen. De agenda vloeit voort uit afspraken in het Nationaal Onderwijs Akkoord (NOA).

,,Werkgevers en werknemers hebben ruimte nodig om hun werk goed te doen en kinderen goed les te geven. Die ruimte wordt nu beperkt door allerhande regels en bureaucratie’’, aldus vicevoorzitter Simone Walvisch. ,,Met deze agenda kunnen we de stofkam door die regels halen. Ze is een belangrijke stap naar beter onderwijs.’’

VorigeVerplichte rekentoets vanaf 2020 moeilijker
VolgendeAantal zwakke scholen verder gedaald
Reacties (1)
Gebruiker
ko
28-12-2014

Dan hebben we dus weer een luizenmoeder nodig om olifanten te vangen. In goed Nederlands: Dit heet toch: water naar de zee dragen! Wat voor concreets levert dit op? Luizen of olifanten.

Laat een reactie achter